Pieczone placuszki brokułowo-parmezanowe SZYBKIE!

Serwuję Wam pierwszy w nowym roku przepis. Zapraszam na pieczone placuszki brokułowe.

Bez problemu zapakujesz je w woreczek i zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzą się również jako danie imprezowe z dodatkiem sosu, np. czosnkowego.








Składniki (9 placuszków):
  • 500 g brokuł
  • 40 g tartego sera gratino
  • 2 jaja rozm. M
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki









Kaloryczność 1 placuszka to ok. 77 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               48,8 %
procent energii z węglowodanów:   20,8 %
procent energii z białka:                  30,4 %

Błonnik: 1,50 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj (ok. 7 min.) w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami - dodaj ser, jajka rozbełtaj, siemię lniane zmiel w młynku, pietruszkę drobno posiekaj.
Wyłóż łyżką na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).
Z podanego przepisu wychodzi 9-10 placuszków.

 
W oryginalnym przepisie autorka wykorzystuje ser parmezan. Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Poranne inspiracje zdrowe śniadania w 15 minut".