Pieczone placuszki brokułowo-parmezanowe SZYBKIE!
Serwuję Wam
pierwszy w nowym roku przepis. Zapraszam na pieczone placuszki brokułowe.
Bez problemu zapakujesz je w woreczek i zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzą się również jako danie imprezowe z dodatkiem sosu, np. czosnkowego.
Bez problemu zapakujesz je w woreczek i zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzą się również jako danie imprezowe z dodatkiem sosu, np. czosnkowego.
- 500 g brokuł
- 40 g tartego sera gratino
- 2 jaja rozm. M
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kaloryczność 1 placuszka to ok. 77 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 48,8 %
procent energii z
węglowodanów: 20,8 %
procent energii z
białka: 30,4 %
Błonnik: 1,50 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj (ok. 7 min.) w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami - dodaj ser, jajka rozbełtaj, siemię lniane zmiel w młynku, pietruszkę drobno posiekaj.
Wyłóż łyżką na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).
Z podanego przepisu wychodzi 9-10 placuszków.
W oryginalnym przepisie autorka wykorzystuje ser parmezan. Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Poranne inspiracje zdrowe śniadania w 15 minut".
Wyłóż łyżką na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).
Z podanego przepisu wychodzi 9-10 placuszków.
W oryginalnym przepisie autorka wykorzystuje ser parmezan. Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Poranne inspiracje zdrowe śniadania w 15 minut".