Jajko pieczone w bułce i chipsy z jarmużu
Śniadanie mistrzów! Jajko sadzone na bułce zapiekane w piekarniku + chipsy z jarmużu.
Jak tu nie kochać weekendów? ;)
Jak tu nie kochać weekendów? ;)
- 1 bułka grahamka (lub inna wybrana przez Ciebie jako odpowiednia do zapiekania)
- 1 jajo rozm. M
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 plaster szynki
- 1 łyżka szczypiorku (u mnie go akurat zabrakło)
- 75g jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kaloryczność 1 porcji to ok. 458 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 40,8 %
procent energii z
węglowodanów: 42,5 %
procent energii z
białka: 17,7 %
Błonnik: 9,8 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Jajko sadzone w bułce z piekarnika.
Przekrój bułkę tak, żeby jej góra była jak największa, wydrąż środek. Drobno pokrój wszystkie składniki: szynkę, paprykę i szczypiorek. Włóż do przygotowanego wgłębienia w bułce, a następnie wbij jajko tak żeby żółtko pozostało w całości.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Białko jaja ma się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Chipsy z jarmużu.
Jarmuż dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wsyp do miski, w której uprzednio wymieszasz przyprawy z oliwą z oliwek: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj (możesz miskę przykryć talerzem i dynamicznie potrząsać żeby przyprawy i oliwa oblepiły liście jarmużu). Przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. W połowie czasu przemieszaj liście na blasze żeby się nie przypaliły.
Upieczoną bułkę podawaj z chipsami z jarmużu.
Jeśli nie zmieści Ci się do bułki cała szynka i papryka to ułóż je na spodzie bułki, który został po odcięciu, posyp szczyptą tartej mozzarelli i zapiecz razem z resztą.
To prawdziwe śniadanie mistrzów! Jeśli masz wątpliwości czy najesz się taką porcją.. zachęcam do wypróbowania przepisu ;).