Sałatka a'lla caprese z grillowaną cukinią
Ta propozycja to takie trochę caprese w "zestawie powiększonym" o grillowaną cukinię, oliwki i rukolę.
Kaloryczność 1 porcji (łącznie z bagietką) to ok. 495 kcal
Na talerz wyłóż umytą i osuszoną rukolę. Cukinię pokrój w plastry, wrzuć do miseczki, dodaj oliwę z
oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
Na rukoli układaj na przemian grillowaną cukinię, plasterki mozzarelli, pomidora. Przekładaj listkami bazylii. Posyp pokrojonymi oliwkami, dopraw ziołami.
- 2 garści rukoli
- 1 cukinia (ok. 400 g.)
- 1 kulka mozzarelii
- 6 czarnych oliwek
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- świeże liście bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, zioła greckie w młynku
- + np. pół bagietki
Kaloryczność 1 porcji (łącznie z bagietką) to ok. 495 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu: 35,6 %
procent energii z węglowodanów: 44,9 %
procent energii z białka: 19,5 %
Błonnik: 7,70 g.
procent energii z tłuszczu: 35,6 %
procent energii z węglowodanów: 44,9 %
procent energii z białka: 19,5 %
Błonnik: 7,70 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
Na rukoli układaj na przemian grillowaną cukinię, plasterki mozzarelli, pomidora. Przekładaj listkami bazylii. Posyp pokrojonymi oliwkami, dopraw ziołami.