Kurczak po chińsku z makaronem sojowym [dieta w insulinooporności]

Dieta w insulinooporności stawia wyzwanie, szczególnie osobom, które dopiero zaczynają orientować się w "temacie".      
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na przepyszne w moim przekonaniu danie obiadowe. Proste, szybkie i niedrogie.

Zakochałam się w tym daniu! 💜❤️💛 



Składniki:
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka (w wersji WEGE wykorzystaj ugotowaną ciecierzycę)
  • 750 g mieszanki azjatyckiej/chińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g makaronu sojowego
  • ok. 300-400 ml bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka

Przepis na 4 porcje.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 645 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               22,1 %
procent energii z węglowodanów:   59,2 %
procent energii z białka:                  18,7 %

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Kurczaka pokrój w kosteczkę, skrop sosem sojowym, dodaj przyprawy - wymieszaj i odstaw do lodówki do zamarynowania.
Na oleju przesmaż mięso, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę i selera. Dopraw solą i pieprzem, duś kilka minut. Jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską to najpierw uduś warzywa, a dopiero na końcu dodaj ciecierzycę.
Dodaj mieszankę, wlej bulion (w razie potrzeby też trochę wody). Duś aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodaj makaron i duś pod przykryciem aż zmięknie. 

PS. Użyłam mieszankę azjatycką z Lidla.

Przepis w lekko zmodyfikowanej formie pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności".