Kurczak po chińsku z makaronem sojowym [dieta w insulinooporności]
Dieta w insulinooporności stawia wyzwanie, szczególnie osobom, które dopiero zaczynają orientować się w "temacie".
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na przepyszne w moim przekonaniu danie obiadowe. Proste, szybkie i niedrogie.
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na przepyszne w moim przekonaniu danie obiadowe. Proste, szybkie i niedrogie.
Zakochałam się w tym daniu! 💜❤️💛
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka (w wersji WEGE wykorzystaj ugotowaną ciecierzycę)
- 750 g mieszanki azjatyckiej/chińskiej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki oleju
- 100 g makaronu sojowego
- ok. 300-400 ml bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka
Przepis na 4 porcje.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 645 kcal
Kaloryczność 1 porcji to ok. 645 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu:
22,1 %
procent energii z
węglowodanów: 59,2 %
procent energii z
białka: 18,7 %
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Kurczaka pokrój w kosteczkę, skrop sosem sojowym, dodaj przyprawy - wymieszaj i odstaw do lodówki do zamarynowania.
Na oleju przesmaż mięso, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę i selera. Dopraw solą i pieprzem, duś kilka minut. Jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską to najpierw uduś warzywa, a dopiero na końcu dodaj ciecierzycę.
Dodaj mieszankę, wlej bulion (w razie potrzeby też trochę wody). Duś aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodaj makaron i duś pod przykryciem aż zmięknie.
PS. Użyłam mieszankę azjatycką z Lidla.
Przepis w lekko zmodyfikowanej formie pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności".
Na oleju przesmaż mięso, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę i selera. Dopraw solą i pieprzem, duś kilka minut. Jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską to najpierw uduś warzywa, a dopiero na końcu dodaj ciecierzycę.
Dodaj mieszankę, wlej bulion (w razie potrzeby też trochę wody). Duś aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodaj makaron i duś pod przykryciem aż zmięknie.
PS. Użyłam mieszankę azjatycką z Lidla.
Przepis w lekko zmodyfikowanej formie pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności".