Zupa wiśniowa z lanymi kluskami
Zupa wiśniowa z kluseczkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Do dzisiaj pamiętam jakie jako dziecko miałam "wymagania" co do wielkości i twardości klusek w zupie :).
Sezon na wiśnie właśnie trwa, dlatego to idealna pora na wypróbowanie tego przepisu!
Składniki na ok. 3 porcje:
Wiśnie umyj i wydryluj. Wsyp do garnuszka, zalej wodą, dodaj cukier. Chwilę pogotuj uważając, żeby zupa nie wykipiała.
Przygotuj kluseczki - do głębokiego talerza wsyp mąkę, dodaj taką ilość przegotowanej letniej wody, żeby uzyskać zwartą, ale gładką konsystencję. Dodawaj według uznania po łyżce klusek na gotującą się zupę.
Sezon na wiśnie właśnie trwa, dlatego to idealna pora na wypróbowanie tego przepisu!
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g. wydrylowanych wiśni
- 750 ml wody
- 1 łyżka ksylitolu (jeśli MUSISZ mieć słodszą wersję no to cóż... daj więcej 😉)
- na kluseczki: 4 łyżki mąki + woda
Kaloryczność 1 porcji to ok. 135 kcal
5,9 % tłuszczu
88,6 % węglowodanów
8,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 2 g.
5,9 % tłuszczu
88,6 % węglowodanów
8,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 2 g.
Wiśnie umyj i wydryluj. Wsyp do garnuszka, zalej wodą, dodaj cukier. Chwilę pogotuj uważając, żeby zupa nie wykipiała.
Przygotuj kluseczki - do głębokiego talerza wsyp mąkę, dodaj taką ilość przegotowanej letniej wody, żeby uzyskać zwartą, ale gładką konsystencję. Dodawaj według uznania po łyżce klusek na gotującą się zupę.