Zupa wiśniowa z lanymi kluskami

Zupa wiśniowa z kluseczkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Do dzisiaj pamiętam jakie jako dziecko miałam "wymagania" co do wielkości i twardości klusek w zupie :). 

Sezon na wiśnie właśnie trwa, dlatego to idealna pora na wypróbowanie tego przepisu!


Składniki na ok. 3 porcje:
  • 500 g. wydrylowanych wiśni
  • 750 ml wody
  • 1 łyżka ksylitolu (jeśli MUSISZ mieć słodszą wersję no to cóż... daj więcej 😉)
  • na kluseczki: 4 łyżki mąki + woda
Kaloryczność 1 porcji to ok. 135 kcal
5,9 % tłuszczu
88,6 % węglowodanów

8,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 2 g.



Wiśnie umyj i wydryluj. Wsyp do garnuszka, zalej wodą, dodaj cukier. Chwilę pogotuj uważając, żeby zupa nie wykipiała. 
Przygotuj kluseczki - do głębokiego talerza wsyp mąkę, dodaj taką ilość przegotowanej letniej wody, żeby uzyskać zwartą, ale gładką konsystencję. Dodawaj według uznania po łyżce klusek na gotującą się zupę.