Omlet z szynką, serem i papryką

Szybki i prosty sposób na sycące śniadanie z wykorzystaniem jajek, do którego dodasz ulubione dodatki. Jednym słowem OMLET na wytrawnie. Na te na słodko jeszcze przyjdzie czas, tym razem z szynką, żółtym serem i zieloną papryką.


Składniki:
  • 2 jaja, rozmiar M
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub innej, takiej jaką używasz)
  • 1 łyżka mleka
  • papryka zielona - ok. 1/4 bardzo małej sztuki (20 g.)
  • 1 plaster szynki
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 łyżka masła 
  • przyprawy: sól, pieprz (+ Twoje ulubione)

Kaloryczność 1 porcji to ok. 336 kcal

Przewidywana zawartość*:
  • białka 22,2 g (26%)
  • tłuszczu 23,8 g (64%)
  • węglowodanów 9,4 g (10%)
  • błonnika 0,6 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Jaja wbij do miseczki, dodaj mąkę, mleko, sól, pieprz, ulubione przyprawy (do swojego omletu dodałam gotowej przyprawy "do sałatek" z młynkiem, w której jest m.in. papryka, czosnek, bazylia itp. oraz suszoną pietruszkę). Paprykę, ser i szynkę pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli wolisz, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i wyłóż łyżkę masła. Masę wylej na patelnię. Gdy spód będzie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.