Zupa serowo-cebulowa z grzankami

W upały przeważnie nie chce się jeść, a tym bardziej gotować. Mam dla Was jednak propozycję na pyszną zupkę, która idealnie sprawdzi się w te trochę chłodniejsze dni jakie chociażby zapowiadane są na koniec tego tygodnia. Przepis ten warto później wykorzystać jesienią czy zimą, cebula dostępna jest w końcu zawsze ;)


Składniki na 3 bulionówki:

Bulion - 1,5 litra
Ser topiony - 300 g
Cebula - 4-5 sztuk
Mąka pszenna - 1 łyżeczka
Bułka pszenna - 1 sztuka
Ser Gouda lub inny żółty ser do posypania- około 100 g (w zależności od upodobań)

Kaloryczność 1 porcji to ok. 510 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 26,1g
tłuszczu 34,9g
węglowodanów 26,9g
błonnika 3g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Do gotującego się bulionu (1,5l) wrzuć pokrojoną, wcześniej podsmażoną cebulę posypaną
łyżeczką mąki. Gotuj około 10min, dodaj topione serki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do
miseczki, dodaj grzanki, posyp żółtym serem.

Grzanki możesz przygotować na dwa sposoby:
* pokrojoną w kosteczki bułkę wrzuć do miseczki, polej oliwą z oliwek i włóż do
nagrzanego na 180st piekarnika na około 10-15 minut
* pokrojoną w kosteczki bułkę wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek i podsmażaj tak długo aż
powstaną chrupkie grzanki
Do takich grzanek możesz dodać zioła lub przeciśnięty przez praskę czosnek zanim
przystąpisz do podsmażania.

Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach na tarce i posyp nim gorącą zupę w miseczce.