Pstrąg pieczony w folii
Spożycie ryb przez nasze społeczeństwo jest stosunkowo
niskie. Wiele mówi się na temat ich potencjału zdrowotnego, jednak mam
wrażenie, że ciągle zbyt mało i że nie do końca przemawia to do ogółu.
Najwyższy czas to zmienić, a szczególnie pogląd, który jest dość popularny, że „rybą
nie da się najeść”.
To prawda, że ryby nie należą do najtańszych, jednak
warto zainwestować w swoje zdrowie i zafundować sobie chociaż raz na tydzień „rybny
posiłek”.
Tym razem proponuję Wam pstrąga pieczonego w folii.
Przygotowanie takiego posiłku nie wymaga zbyt wiele wysiłku i czasu (pomijając
czas, kiedy ryba jest w piekarniku).
Ryby są idealnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3,
które hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych,
obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca. Tym samym oznacza to, że
kwasy z tej rodziny przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, udarom mózgu oraz
zawałom. Ryby są również bardzo dobrym źródłem białka.
Mam nadzieję, że te aspekty zdrowotne wystarczą, aby zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu :)
Składniki na 2 porcje:
* 1 pstrąg (ok. 700g)
* 2 łyżeczki masła
* 4-5 małych pieczarek
* 1/4 cebuli
* łyżka posiekanej pietruszki
* łyżka posiekanej pietruszki
* sól, pieprz, tymianek
Kaloryczność posiłku (jednej porcji) to
ok. 390kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 62g
tłuszczu 14g
węglowodanów 2,5g
błonnika 1g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami
* Przewidywana zawartość:
białka 62g
tłuszczu 14g
węglowodanów 2,5g
błonnika 1g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami
Pstrąga dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym (na zewnątrz i wewnątrz).
Na patelni rozgrzewamy mało (uważamy żeby się nie
przypaliło), dodajemy cebulę i na małym ogniu czekamy aż się zeszli. Stale
mieszając dodajemy pokrojone w plasterki grzyby i dusimy chwilę. Do cebuli i
pieczarek dokładamy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu oraz
roztarty tymianek. Starannie mieszamy, a następnie nadziewamy farszem rybę.
Zawijamy ją w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok.
30-40 minut. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Idealnie nadaje się jako danie obiadowe np. z
dodatkiem puree z ziemniaków czy innych ulubionych dodatków, bądź w wersji
soute na kolację.