JADŁOSPIS 4 - 1600 kcal

JADŁOSPIS ~1600kcal 

Poniższy jadłospis mogą wykorzystać go w swojej diecie osoby na diecie redukcyjnej, dla których dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 2000 kcal.Jak obliczyć swoje całodzienne zapotrzebowanie na energię znajdziesz tutaj.
Poniższy, przykładowy jadłospis jest odpowiednio zbilansowany pod względem zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

Smacznego! :)


ŚNIADANIE (ok. 220kcal) - owsianka z tartym jabłkiem
1 jabłko
2 łyżeczki otrąb pszennych
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
Zagotuj 1,5 szklanki wody, dodaj rodzynki i pogotuj chwilę. Dołóż płatki owsiane i otręby pszenne gotując tak długo aż płatki będą miękkie. W międzyczasie na dużych oczkach tarki zetrzyj jabłko. Dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj, dodaj trochę cynamonu. Przełóż do miseczki.

II ŚNIADANIE (ok. 318 kcal) - kanapka z twarożkiem, rzodkiewką i ogórkiem
2 kromki chleba
masło do cienkiego posmarowania
1/4 kostki sera twarogowego półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 ogórka zielonego
4 rzodkiewki
cienki plaster cebuli
pół szklanki soku pomarańczowego
Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Umyte rzodkiewki i ogórek drobno pokrój i dodaj do sera.  Dokładnie wymieszaj, nałóż na kromkę chleba posmarowaną masłem lub zjedz w miseczce osobno dogryzając chlebem.

OBIAD (ok. 500 kcal) - pęczak z warzywami i duszoną piersią z indyka
4 łyżki kaszy pęczak
100g piersi z indyka
2 plastry bakłażana
1/2 małej cebuli
40g cukinii
1 duża marchewka
2 pomidory
łyżka oleju
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso dopraw ulubionymi przyprawami (np. oregano, bazylia) i delikatnie, szybko podsmaż na oleju. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory obrane ze skórki i podlej wodą, duś do miękkości. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe dodaj do sosu pokrojone warzywa i delikatnie je podgotuj.

PODWIECZOREK (ok. 340kcal) - koktajl mleczno-owocowy
1 szklanka mleka 2%
szklanka mrożonych truskawek
1 pomarańcza
1 banan
Zmiksuj ze sobą powyższe składniki.

KOLACJA (ok.490kcal ) - sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem
1 kromka chleba
masło do cienkiego posmarowania
2 jaja rozmiar S
6 łyżek kaszy jaglanej
1 duży pomidor
Kaszę ugotuj zgodniez instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo. Drobno pokrojone pomidory i jajka dodaj do kaszy i wymieszaj. Chleb posmaruj masłem.