Tarta na gryczanym spodzie ze szparagami, brokułem i pomidorkami

Świętowanie 6-tych urodzin bloga nie może zakłócić publikacji nowych treści. Szczególnie, kiedy szparagi zaczynają się kończyć! 🙈
Przepis w zmodyfikowanej formie zaczerpnięty został z książki "Dieta FLEXI w insulinooporności" (klik). Z czystym sercem polecam Wam każdą jedną książkę z tej serii. Nie tylko dla osób cierpiących na insulinooporność!

Składniki (4 porcje):
  • 140g (1 szkl.) mąki gryczanej
  • 95g masła
  • 4 szt. jaja rozmiar M
  • 150g jogurtu greckiego
  • 180g sera typu "Feta"
  • 60g (5-6 szt.) pomidorków koktajlowych
  • 80g (5 szt.) zielonych szparagów
  • 25g (mała różyczka) brokuła
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: suszone oregano, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól
Kaloryczność 1 porcji to ok. 432 kcal

75,6 % tłuszczu
4,2 % węglowodanów
20,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,5 g.


Ciasto.
Jaja (2 szt.), mąkę (1 szkl.) i zimne masło pokrojone na plasterki (95 g) umieść w misce. Dodaj przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, ziół prowansalskich i granulowanego czosnku oraz szczyptę soli.
Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie zawiń w papier lub włóż w woreczek śniadaniowy i odłóż na około 30 min. do lodówki.
Następnie wyłóż ciastem formę do tarty i piecz ok. 10 min. w temp. 180 st. (grzanie góra-dół).

Farsz.
Ubij jaja (2 szt.), a następnie dodaj jogurt grecki (150 g). Po dokładnym zmieszaniu dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i pokrojony w drobną kostkę ser typu "feta" (180 g). Możesz dodać przyprawy takie jak granulowany czosnek, czubryca zielona lub zioła prowansalskie.
Wylej masę na upieczony spód i ułóż pokrojone szparagi, pomidorki i brokuła. Wstaw do piekarnika na jeszcze około 25 min.