Tarta na gryczanym spodzie ze szparagami, brokułem i pomidorkami
Świętowanie 6-tych urodzin bloga nie może zakłócić publikacji nowych treści. Szczególnie, kiedy szparagi zaczynają się kończyć! 🙈
Przepis w zmodyfikowanej formie zaczerpnięty został z książki "Dieta FLEXI w insulinooporności" (klik). Z czystym sercem polecam Wam każdą jedną książkę z tej serii. Nie tylko dla osób cierpiących na insulinooporność!
Składniki (4 porcje):
75,6 % tłuszczu
4,2 % węglowodanów
20,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,5 g.
Ciasto.
Jaja (2 szt.), mąkę (1 szkl.) i zimne masło pokrojone na plasterki (95 g) umieść w misce. Dodaj przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, ziół prowansalskich i granulowanego czosnku oraz szczyptę soli.
Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie zawiń w papier lub włóż w woreczek śniadaniowy i odłóż na około 30 min. do lodówki.
Następnie wyłóż ciastem formę do tarty i piecz ok. 10 min. w temp. 180 st. (grzanie góra-dół).
Farsz.
Ubij jaja (2 szt.), a następnie dodaj jogurt grecki (150 g). Po dokładnym zmieszaniu dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i pokrojony w drobną kostkę ser typu "feta" (180 g). Możesz dodać przyprawy takie jak granulowany czosnek, czubryca zielona lub zioła prowansalskie.
Wylej masę na upieczony spód i ułóż pokrojone szparagi, pomidorki i brokuła. Wstaw do piekarnika na jeszcze około 25 min.
Przepis w zmodyfikowanej formie zaczerpnięty został z książki "Dieta FLEXI w insulinooporności" (klik). Z czystym sercem polecam Wam każdą jedną książkę z tej serii. Nie tylko dla osób cierpiących na insulinooporność!
Składniki (4 porcje):
- 140g (1 szkl.) mąki gryczanej
- 95g masła
- 4 szt. jaja rozmiar M
- 150g jogurtu greckiego
- 180g sera typu "Feta"
- 60g (5-6 szt.) pomidorków koktajlowych
- 80g (5 szt.) zielonych szparagów
- 25g (mała różyczka) brokuła
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: suszone oregano, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól
75,6 % tłuszczu
4,2 % węglowodanów
20,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,5 g.
Ciasto.
Jaja (2 szt.), mąkę (1 szkl.) i zimne masło pokrojone na plasterki (95 g) umieść w misce. Dodaj przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, ziół prowansalskich i granulowanego czosnku oraz szczyptę soli.
Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie zawiń w papier lub włóż w woreczek śniadaniowy i odłóż na około 30 min. do lodówki.
Następnie wyłóż ciastem formę do tarty i piecz ok. 10 min. w temp. 180 st. (grzanie góra-dół).
Farsz.
Ubij jaja (2 szt.), a następnie dodaj jogurt grecki (150 g). Po dokładnym zmieszaniu dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i pokrojony w drobną kostkę ser typu "feta" (180 g). Możesz dodać przyprawy takie jak granulowany czosnek, czubryca zielona lub zioła prowansalskie.
Wylej masę na upieczony spód i ułóż pokrojone szparagi, pomidorki i brokuła. Wstaw do piekarnika na jeszcze około 25 min.