Waniliowy budyń jaglany [wegański, bez laktozy, bez glutenu]

Kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Możesz ją przygotować na słodko i na wytrawnie. Tym razem chciałabym zaprezentować Ci ją w formie alternatywy dla budyniu z paczki. Nie dość, że to zdecydowanie zdrowsza wersja to z pewnością bardziej sycąca.
Jeśli wypróbujesz przepis koniecznie daj mi znać! A może zechcesz sfotografować swoje kuchenne poczynania? Chętnie zobaczę jaką wersję tego dania przygotujesz dla siebie.



Składniki na 2 porcje (2 kokilki o średnicy 10cm):
  • 60 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 3/4 szklanki napoju migdałowego
  • 3 kostki białej czekolady (jeśli budyń ma być bez laktozy i w wersji wegańskiej użyj wegańskiej białej czekolady, najlepiej waniliowej)
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miód)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • opcjonalnie: truskawki lub inne owoce jagodowe

Kaloryczność 1 porcji to ok. 196 kcal
(Kaloryczność nie obejmuje dodatków w postaci owoców.)

28,5 % tłuszczu
62    % węglowodanów
  9,5 % białka

Zawartość błonnika ok: 1,7 g.

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę umieść w garneczku, zalej napojem migdałowym, wrzuć połamane kostki czekolady, ziarenka z laski wanilii (samą laskę również), dodaj syrop klonowy. Podgrzewaj tak długo aż czekolada się rozpuści (koniecznie mieszaj żeby kasza nie przywarła do dna garnka). Następnie wyjmij laskę wanilii i zblenduj budyń na gładki krem (użyj ręcznego blendera).
Podawaj na ciepło (w wersji bardziej "lejącej" - chociaż to nadal budyń) lub na zimno (kiedy zgęstnieje). Dodaj ulubione owoce.