Jagodzianki

Jagodzianki.. do tego domowe. Kto się im oprze? Pyszne drożdżowe puszyste ciasto z dodatkiem czarnych leśnych kuleczek. Uwielbiam! 💛💜❤️


Składniki na ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży (wyjętych wcześniej z lodówki)
  • 250 ml ciepłego mleka 2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajo
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
Składniki - nadzienie, "wykończenie":
  • 350 g jagód
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem)

Kaloryczność 1 jagodzianki to ok. 226 kcal

34 % tłuszczu
55,5 % węglowodanów
10,5 % białka

Zawartość błonnika ok: 1,5 g.

Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże, dodaj połowę (125 ml) ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Miseczkę przykryj ściereczką.

Jajko i żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (125 ml), ubite z cukrem żółtka i masło. Dokładnie wyrób elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny (warto sprawdzić po godzinie czy nie jest już wystarczająco wyrośnięte).

Wyłóż ciasto na stolnicę, powyrabiaj przez około minutę pozbywając się pęcherzy powietrza, uformuj kulę i podziel ją na 16 równych części. Rozpłaszcz pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałóż 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlep brzegi ciasta, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąka. Uformuj w dłoniach pożądany kształt.

Połóż nadzianą bułeczkę łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz z resztą ciasta. Bułeczki układaj z zachowaniem odstępów. Przygotuj 2 blachy, na każdej z nich ułóż po 8 jagodzianek. Odstaw do podrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik nastaw na 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmaruj delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 16-18 minut na złoty kolor. Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Następnie upiecz drugą partię.
Przepis w niezmienionej wersji pochodzi z bloga: Moje Wypieki