Szybkie placuszki a'lla racuchy z jabłkami

Mam dla Was szybki przepis na placuszki łudząco przypominające racuchy z jabłkami. Doskonałe rozwiązanie również dla insulinoopornych. Jeszcze zdążysz wskoczyć do sklepu po dosłownie kilka składników i jutro, na spokojnie wypróbować ten przepis w formie zdrowego deseru.

Składniki na ok. 4 placuszki:
  • 1 jajo
  • 40 g mąki
  • 1 jabłko
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: cynamon, szczypta soli
Kaloryczność 1 porcji (4 placuszków) to ok. 400 kcal

41 % tłuszczu
48 % węglowodanów
11 % białka

Zawartość błonnika ok: 4,5 g.

Jajo ubij na puszystą pianę, dodaj mąkę, starte jabłko, cynamon i sól. Delikatnie wymieszaj.
Smaż nieduże placuszki na małym ogniu na rumiano z obu stron.

Nie ma tutaj ani grama cukru - zapewniam jednak, że nie będzie Ci go brakowało :).


Przepis pochodzi z książki "Insulinooporność w polskiej kuchni".