Czekoladowe babeczki z budyniem i porzeczką w środku
Wygrany w ankiecie na profilu Facebook przepis właśnie ma swoją premierę! Wypróbuj te efektowne i proste w wykonaniu babeczki :).
- 250 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 80 ml stopionego masła
- 1 jajo
- 210 ml mleka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Budyń: 200 ml mleka + 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru + 1 łyżka cukru
Kaloryczność 1 babeczki to ok. 200 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 32 %
procent energii z
węglowodanów: 60 %
procent energii z
białka: 8 %
Błonnik: 0,5 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
W pierwszej kolejności warto ugotować budyń i odstawić do przestudzenia.
Babeczki: wymieszaj ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Dodaj pozostałe i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Nakładaj ciasto do foremek, trochę ponad połowę wysokości. Na środek ciasta nałóż kleks budyniu i łyżeczką wciśnij go do środka tak żeby schował się w cieście. Możesz tak jak ja dodać do babeczek owoc np. czarną porzeczkę. Wtedy na kleks budyniu połóż jeszcze porzeczkę i dopiero wtedy wciśnij nadzienie w środek ciasta.
Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.