Czekoladowe babeczki z budyniem i porzeczką w środku

Wygrany w ankiecie na profilu Facebook przepis właśnie ma swoją premierę! Wypróbuj te efektowne i proste w wykonaniu babeczki :).




Składniki (12 babeczek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 80 ml stopionego masła
  • 1 jajo
  • 210 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Budyń: 200 ml mleka + 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru + 1 łyżka cukru
 
Kaloryczność 1 babeczki to ok. 200 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               32 %
procent energii z węglowodanów:   60 %
procent energii z białka:                    8 %

Błonnik: 0,5 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



W pierwszej kolejności warto ugotować budyń i odstawić do przestudzenia.
 
Babeczki: wymieszaj ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Dodaj pozostałe i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. 
Nakładaj ciasto do foremek, trochę ponad połowę wysokości. Na środek ciasta nałóż kleks budyniu i łyżeczką wciśnij go do środka tak żeby schował się w cieście. Możesz tak jak ja dodać do babeczek owoc np. czarną porzeczkę. Wtedy na kleks budyniu połóż jeszcze porzeczkę i dopiero wtedy wciśnij nadzienie w środek ciasta.

Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.