Jadłospis 1900 kcal

Zgodnie z obietnicą prezentuję jednodniowy jadłospis uwzględniający jeden z ostatnich przepisów obiadowych z bloga.

         
Jadłospis skierowany jest do osób zdrowych. Dostarcza 1900 kcal i został zbilansowany pod względem makroskładników tj. białek, tłuszczy i węglowodanów. Szczególną uwagę zwróciłam także na zawartość w nim cholesterolu i błonnika.

Poniższa rozpiska nie stanowi diety odchudzającej ani diety w chorobach, ale sama zmiana sposobu odżywiania się pozytywnie wpływa na organizm i często samoistnie powoduje utratę nadmiaru kilogramów.

Zachęcam do wypróbowania! 


Śniadanie – owsianka na jogurcie z nasionami, płatkami i pomarańczą
Przygotuj około pół godziny przed spożyciem. Wieczorem, dnia poprzedniego wrzuć do miseczki mrożone owoce żeby na rano były gotowe do jedzenia.
Do miseczki z rozmrożonymi owocami wsyp nasiona, ziarna i płatki (płatków nie gotujemy, ani nie zalewamy gorącą wodą - zdążą zmięknąć, a w formie "surowej" mają niższy indeks glikemiczny), wymieszaj z jogurtem, odstaw na pół godziny. Przed zjedzeniem dodaj pokrojony w kostkę owoc pomarańczy. Wymieszaj.


            180g                Jogurt naturalny           
            40g                  Mieszanka owoce leśne, mrożona         
            ½ szt.               Pomarańcza   
            5g                    Słonecznik, nasiona   
            10g                  Płatki owsiane           
            5g                    Dynia, pestki 
            3g                    Sezam, nasiona          
            3g                    Chia, nasiona 

Drugie śniadanie – kanapka z szynką i ogórkiem + owoc
Przygotuj kanapkę z 2 kromek chleba, obłóż szynką i plastrami ogórka. Dodatkowo, do drugiego śniadania zjedz mandarynki.

            2 kromki         Chleb pełnoziarnisty z nasionami        
            2 plastry          Szynka z piersi kurczaka       
            ½ szt.              Ogórek kiszony     
            3 szt.               Mandarynki   

Obiad – makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Przepis znajdziesz tutaj.

Podwieczorek – koktajl owocowy na maślance
Do kielichowego blendera wlej maślankę, dodaj owoce i płatki owsiane. Dokładnie zmiksuj.

            150g              Maślanka spożywcza           
            ½  szt.            Banan 
            1łyżka            Płatki owsiane           
            1szt.               Kiwi   

Kolacja – grzanki z piekarnika
Połówki bułki obłóż szynką, plastrem pomidora (pomidora posyp ulubionymi przyprawami - może to być bazylia, oregano, ja używam granulowanego czosnku), serem i plasterkami pieczarek. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz aż bułki staną się chrupiące, a ser się roztopi. Jeśli lubisz cebulę możesz dodatkowo położyć ją na pomidora (pod serem).

             szt.          Bułki kajzerki
            3 plastry        Szynka z indyka        
            3 plastry        Ser salami
            2 szt.             Pieczarki   
            4 plastry        Pomidor         
                                 Przyprawy