Makaron orkiszowy z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami
Poznajcie przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - lekkie, proste i delikatne danie.
Zachęcam Cię do wypróbowania makaronu orkiszowego. Bez problemu dostaniesz go np. w Lidlu, jego smak wcale nie jest znacząco różniący się od "zwykłego" białego makaronu, a chociażby zawartość błonnika ma 2x większą.
Samo danie jest dość tłuste, ale w dobrze skomponowanym jadłospisie całodniowym jak najbardziej akceptowalne - wkrótce Ci to udowodnię publikując taki jadłospis z wykorzystaniem tego właśnie przepisu jako danie obiadowe.
Składniki (1 porcja):
- 80 g makaronu orkiszowego
- 100 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka masła
- 50 g szpinaku
- 75 g pieczarek
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka nasion słonecznika
Kaloryczność 1 porcji to ok. 554 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 46,1 %
procent energii z
węglowodanów: 27,6 %
procent energii z
białka: 26,3 %
Błonnik: 9,6 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Pierś
kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, bazylią i granulowanym czosnkiem. Rozgrzej patelnię i podsmaż aż się zarumieni. Odłóż z powrotem do miseczki. W tym czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię po kurczaku włóż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj i podsmażaj aż cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki i smaż do czasu, kiedy odparują. Następnie dodaj masło.
Do cebuli z pieczarkami dodaj kurczaka, podgrzej mieszając. Dodaj dokładnie opłukane liście szpinaku i czekaj aż zwiędną. Dokładnie zamieszaj. Wrzuć ugotowany makaron, a następnie śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, możesz też dodać niewielką ilość suszonej papryczki chilli.
Po nałożeniu na talerz posyp ziarnami słonecznika.
Na patelnię po kurczaku włóż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj i podsmażaj aż cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki i smaż do czasu, kiedy odparują. Następnie dodaj masło.
Do cebuli z pieczarkami dodaj kurczaka, podgrzej mieszając. Dodaj dokładnie opłukane liście szpinaku i czekaj aż zwiędną. Dokładnie zamieszaj. Wrzuć ugotowany makaron, a następnie śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, możesz też dodać niewielką ilość suszonej papryczki chilli.
Po nałożeniu na talerz posyp ziarnami słonecznika.