Sałatka a'lla caprese z grillowaną cukinią

Ta propozycja to takie trochę caprese w "zestawie powiększonym" o grillowaną cukinię, oliwki i rukolę.           

Składniki (2 porcje):
  • 2 garści rukoli
  • 1 cukinia (ok. 400 g.)
  • 1 kulka mozzarelii
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • świeże liście bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła greckie w młynku 
  • + np. pół bagietki

Kaloryczność 1 porcji (łącznie z bagietką) to ok. 495 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               35,6 %
procent energii z węglowodanów:   44,9 %
procent energii z białka:                  19,5 %

Błonnik: 7,70 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Na talerz wyłóż umytą i osuszoną rukolę. Cukinię pokrój w plastry, wrzuć do miseczki, dodaj oliwę z
oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
Na rukoli układaj na przemian grillowaną cukinię, plasterki mozzarelli, pomidora. Przekładaj listkami bazylii. Posyp pokrojonymi oliwkami, dopraw ziołami.