Imbirowo-cytrynowy kurczak Peri Peri z sałatką ryżową
Soczysty, o imbirowo-cytrynowym smaku kurczak z sałatką ryżowo-warzywną to połączenie, którego dotychczas nie znałam..
Przepis w oryginalnej wersji pochodzi z książki, którą recenzowałam tutaj.
Składniki:
Marynata:
dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - rozgnieciony czosnek, obrany i starty na tarce imbir, sok z cytryny, miód, płatki chilli, słodką paprykę, posiekaną nać pietruszki, sól, pieprz i 4 łyżki wody.
Kurczaka natrzyj marynatą i przykrytego folią spożywczą odstaw na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie na patelni rozgrzej niezbędną ilość oleju i podsmażaj kawałki kurczaka do momentu, gdy nie będzie już surowy.
Sałatka ryżowa:
ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostygnięty połącz z pokrojoną w drobną kostkę papryką, cebulą, ogórkiem, kukurydzą (w oryginalnym przepisie mowa o rozmrożonej kukurydzy, ale ja dałam konserwową) i drobno posiekanymi liśćmi szpinaku.
Dressing: wymieszaj jogurt, sok z limonki (lub cytryny) i posiekaną świeżą kolendrą.
Przepis w oryginalnej wersji pochodzi z książki, którą recenzowałam tutaj.
Składniki:
- 200 g fileta z piersi kurczaka
- olej
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 120 g ryżu
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ogórek
- 60 g kukurydzy
- mała garść liści szpinaku
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sok z limonki/cytryny
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 609 kcal
Przewidywana zawartość*:
Kaloryczność 1 porcji to ok. 609 kcal
Przewidywana zawartość*:
- białka 32,5 g (21,4 %)
- tłuszczu 19,5 g (14,4 %)
- węglowodanów 80,2 g (24,9 %)
- błonnika 5,1 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Marynata:
dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - rozgnieciony czosnek, obrany i starty na tarce imbir, sok z cytryny, miód, płatki chilli, słodką paprykę, posiekaną nać pietruszki, sól, pieprz i 4 łyżki wody.
Kurczaka natrzyj marynatą i przykrytego folią spożywczą odstaw na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie na patelni rozgrzej niezbędną ilość oleju i podsmażaj kawałki kurczaka do momentu, gdy nie będzie już surowy.
ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostygnięty połącz z pokrojoną w drobną kostkę papryką, cebulą, ogórkiem, kukurydzą (w oryginalnym przepisie mowa o rozmrożonej kukurydzy, ale ja dałam konserwową) i drobno posiekanymi liśćmi szpinaku.
Dressing: wymieszaj jogurt, sok z limonki (lub cytryny) i posiekaną świeżą kolendrą.