Imbirowo-cytrynowy kurczak Peri Peri z sałatką ryżową

Soczysty, o imbirowo-cytrynowym smaku kurczak z sałatką ryżowo-warzywną to połączenie, którego dotychczas nie znałam..                                        


Przepis w oryginalnej wersji pochodzi z książki, którą recenzowałam tutaj.
 
 
















Składniki:
  • 200 g fileta z piersi kurczaka
  • olej
marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz 
sałatka ryżowa:
  • 120 g ryżu
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ogórek
  • 60 g kukurydzy
  • mała garść liści szpinaku
 dressing:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sok z limonki/cytryny



Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 609 kcal

Przewidywana zawartość*:
  • białka 32,5 g (21,4 %)
  • tłuszczu 19,5 g (14,4 %)
  • węglowodanów 80,2 g (24,9 %)
  • błonnika 5,1 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami







Marynata:
dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - rozgnieciony czosnek, obrany i starty na tarce imbir, sok z cytryny, miód, płatki chilli, słodką paprykę, posiekaną nać pietruszki, sól, pieprz i 4 łyżki wody. 
Kurczaka natrzyj marynatą i przykrytego folią spożywczą odstaw na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie na patelni rozgrzej niezbędną ilość oleju i podsmażaj kawałki kurczaka do momentu, gdy nie będzie już surowy.

Sałatka ryżowa:
ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostygnięty połącz z pokrojoną w drobną kostkę papryką, cebulą, ogórkiem, kukurydzą (w oryginalnym przepisie mowa o rozmrożonej kukurydzy, ale ja dałam konserwową) i drobno posiekanymi liśćmi szpinaku. 
Dressing: wymieszaj jogurt, sok z limonki (lub cytryny) i posiekaną świeżą kolendrą.