Waniliowa owsianka z gruszką

Dawno nie kusiłam Was żadną owsianką, która jest przecież prawdziwym dobrodziejstwem dla naszego organizmu. Szczegóły znajdziesz tutaj

Owsianka to absolutna dowolność każdego z nas. Możesz użyć mleka, ale jeśli Ci nie odpowiada lub ze względów zdrowotnych nie możesz z niego skorzystać wybierz napój roślinny, np. migdałowy. Zamiast otrąb dodaj nasiona chia, jeśli lubisz je używać lub akurat masz na półce. Owoc wybierz sezonowy, ulubiony przez Ciebie. Suszone owoce wymieniaj dowolnie - żurawina, rodzynki, morele, morwa, jagody goi i wiele wiele innych. Nie przekraczaj jednak sugerowanej ilości żeby nie dostarczyć sobie zbyt wielu kalorii.
To, co znajdzie się w Twojej owsiance zależy tylko od Ciebie. Poniższy przepis jedynie jest inspiracją :).



Składniki:

* 220g mleka 2% / napoju roślinnego (migdałowego, ryżowego, kokosowego..)
* 40g płatków owsianych górskich
* 10g otrębów pszennych
* garść suszonej żurawiny
* gruszka
* wanilia - 1/2 laski

Kaloryczność 1 porcji to ok. 435 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 14,8 g
tłuszczu 8,4 g
węglowodanów 86 g
błonnika 11,5 g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę podgrzej razem z mlekiem/napojem przez kilka minut. Nie doprowadź do wrzenia! Z mleka wyjmij kawałki laski wanilii, dodaj pokrojoną gruszkę, żurawinę, otręby. Przełóż do miseczki i zjedz ze smakiem.