Omlet z szynką, serem i papryką
Szybki i prosty sposób na sycące śniadanie z wykorzystaniem jajek, do którego dodasz ulubione dodatki. Jednym słowem OMLET na wytrawnie. Na te na słodko jeszcze przyjdzie czas, tym razem z szynką, żółtym serem i zieloną papryką.
Jaja wbij do miseczki, dodaj mąkę, mleko, sól, pieprz, ulubione przyprawy (do swojego omletu dodałam gotowej przyprawy "do sałatek" z młynkiem, w której jest m.in. papryka, czosnek, bazylia itp. oraz suszoną pietruszkę). Paprykę, ser i szynkę pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli wolisz, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i wyłóż łyżkę masła. Masę wylej na patelnię. Gdy spód będzie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.
Składniki:
- 2 jaja, rozmiar M
- 1 łyżka mąki pszennej (lub innej, takiej jaką używasz)
- 1 łyżka mleka
- papryka zielona - ok. 1/4 bardzo małej sztuki (20 g.)
- 1 plaster szynki
- 1 plaster żółtego sera
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz (+ Twoje ulubione)
Kaloryczność 1 porcji to ok. 336 kcal
Przewidywana zawartość*:
Przewidywana zawartość*:
- białka 22,2 g (26%)
- tłuszczu 23,8 g (64%)
- węglowodanów 9,4 g (10%)
- błonnika 0,6 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Rozgrzej patelnię i wyłóż łyżkę masła. Masę wylej na patelnię. Gdy spód będzie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.