Dieta wegetariańska i jej wpływ na organizm
Efekt końcowy diety to jedno, ale fakt, czy został on osiągnięty prawidłowo zbilansowaną dietą, która nie spowodowała spustoszenia w organizmie to drugie.
W
ostatnich latach diety roślinne zyskują coraz większą popularność, a badania
naukowe coraz częściej dostarczają dowodów, że dieta wegetariańska może wpływać
pozytywnie na zdrowie zapobiegając chorobom cywilizacyjnym.
W tym aspekcie chciałabym rozpocząć cykl artykułów
dotyczący popularnych i szeroko stosowanych w naszym kraju diet.
DIETA
WEGETARIAŃSKA
* piramida:
źródło Loma Linda University „The Vegetarian Food Pyramid”
Dane
z 2011 roku mówią o ok. 420 mln wegetarian, co stanowi 6,2% populacji ludzkiej
(6,8 mld). Pod względem liczebności wegetarian prym wiedzie Azja (94%),
natomiast pozostałe kontynenty charakteryzują się znacznie mniejszą liczbą osób
niejedzących mięsa: Ameryka Północna
– 3,4%, Ameryka Południowa – 0,5%, Europa – 2%. Polskie dane statystyczne kształtują
się na poziomie 3,2% w skali kraju. Amerykański rynek produktów wegetariańskich
w latach 1998–2003 osiągnął dwukrotny wzrost, przybierając wartość 1,6 mld
dolarów.
Dieta
wegetariańska nie jest jednolitym sposobem żywienia: można wyróżnić odmienne jej
nurty pod względem spożywanych produktów.
Ø weganie swoją dietę opierają wyłącznie na
produktach pochodzenia roślinnego z wykluczeniem jaj, mleka, miodu;
Ø jadłospis frutarian w 75% składa się z owoców;
Ø witarianie jedzą głównie surowe warzywa i owoce;
Ø laktowegetarianie
do swojej diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego włączają mleko i
jego przetwory;
Ø laktoowowegetarianie
dopuszczają także spożywanie jaj.

Jak jest w rzeczywistości?
Pozytywny wpływ stosowania diety
wegetariańskiej na organizm:
·
jest bogata w białko
roślinne, błonnik pokarmowy, β-karoten, magnez
·
charakteryzuje się
wysoką podażą antyoksydantów (związków usuwających z organizmu
człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się
organizmu)
·
ma korzystny stosunek
zawartości sodu do potasu
·
rzadziej powoduje
występowanie nadwagi niż u osób odżywiających się tradycyjnie
· mniejsza zachorowalność na cukrzycę, zawały serca, udary mózgu, nowotwory jelit
·
regulacja ciśnienia
tętniczego = mniejsze ryzyko nadciśnienia
·
tańsza od diety
tradycyjnej
·
niska zawartość
cholesterolu w diecie, a zwiększona NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych)
Negatywny wpływ (lub zagrożenia)
stosowania diety wegetariańskiej:
·
zbyt niska podaż
witamin – głównie B12, D oraz składników mineralnych: wapnia,
żelaza, cynku
·
brak pewności co do
źródła kukurydzy i soi (ryzyko GMO)
·
wysokie spożycie
roślin strączkowych jako źródło substancji antyodżywczych (kwas fitynowy) - ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych ze
spożywanych produktów przez organizm
·
zwiększona
zachorowalność na niedokrwistość, krzywicę, niedostateczna mineralizację kości
(ryzyko rozwoju osteoporozy)
·
ryzyko występowania
zaburzeń w miesiączkowaniu u kobiet
·
może być niedoborowa (czyli
nie dostarczać niezbędnych witamin i składników mineralnych dla prawidłowego
rozwoju) w przypadku dzieci, młodzieży w okresie dojrzewania, kobiet w ciąży,
karmiących i osób w podeszłym wieku
Nie ma jednego idealnego i
uniwersalnego modelu żywieniowego, w którym każdy z nas czułby się dobrze.
Dobierając sposób żywienia niezbędne jest zwrócenie uwagi na stan zdrowia,
wyniki badań laboratoryjnych, styl życia, aktywność fizyczną, upodobania.
Decyzje związane ze stosowaniem diety
wegetariańskiej powinny być oparte na wiedzy i świadomości skutków jej
działania.