Ksylitol - zamiennik cukru nie podnoszący poziomu glukozy we krwi. Dla kogo?
Mimo, że coraz więcej osób rezygnuje z cukru na rzecz
zdrowego i świadomego odżywiania się to nadal są wśród nas osoby, które nie
wyobrażają sobie bez niego swojej codzienności. Dla nich, a w szczególności dla
osób niemogących stosować cukru z przyczyn zdrowotnych (cukrzyca, nadwaga) stworzono
zamienniki. Jednym z nich jest powszechnie znany ksylitol.
Ksylitol (C5H12O5) należy
do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Oznaczany jest jako E 967.
Dlaczego stosuje się
go jako zamiennik cukru?
Jest jeden bardzo prosty powód – z jednej strony swoją
słodkością zbliżony jest do powszechnie stosowanego w naszych kuchniach cukru
(sacharozy), jednak dostarcza 40% mniej
kalorii (4 kcal/g vs 2,4 kcal/g). Ponadto jego indeks glikemiczny jest
kilkunastokrotnie niższy, dlatego szczególnie polecany jest dla diabetyków (w
organizmie metabolizowany jest bardzo wolno, przy niskim udziale insuliny).
Wskazany jest w profilaktyce nadwagi i otyłości oraz chorób
sercowo-naczyniowych. W wielu artykułach przeczytacie także, że zapobiega
rozwojowi próchnicy.
Gdzie występuje?
Naturalnie znaleźć go można w truskawkach, malinach, borówkach
czy czarnej porzeczce.
Zastosowanie
Stosowany jest jako substancja słodząca, występuje w pastach
do zębów jako środek przeciw próchnicy, w preparatach dietetycznych, jako
wypełniacz, do produkcji likierów.
Uwaga!
Należy pamiętać, że nie dla wszystkich ksylitol będzie
odpowiednim zamiennikiem cukru. W chorobach jelit nie zaleca się go z uwagi na
ryzyko nasilenia biegunek. Odpowiedniejsza w tym przypadku będzie sacharyna.