Szybki domowy chleb wieloziarnisty na krupczatce

Autor: | 18 marca 6 komentarzy
Chleb na zakwasie prezentowałam Wam już 1,5 roku temu, jest bardziej czaso- i pracochłonny niż ten - mega nadziany ziarnami, bardzo lekki, bo na krupczatce i do tego szybko rosnący więc nie wymaga dużego zapasu czasu i oczekiwania aż urośnie. Jego świeżość jest krótsza niż chleba na zakwasie, bo po kilku dniach zaczyna podsychać, ale prawdopodobnie zjesz go szybciej niż zdąży to nastąpić ;).
Przepis już dawno temu zaczerpnęłam od mojewypieki.com i nie raz się sprawdził.


Składniki na 2 chleby:
 
* 1 kg mąki krupczatki
* 6 łyżek siemienia lnianego
* 6 łyżek łuskanego słonecznika
* 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
* 3 łyżki sezamu
* 2 łyżki pestek dyni
(w mojej wersji chleba nigdy ich nie było)
*1,5 łyżki soli
* 5 łyżek cukru
* 5 dag świeżych drożdży
*1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie - rozmieszać (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, trzeba uważać, bo może "wyjść" z formy przy niedopilnowaniu).

Piec około 1 godziny (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, bo piekarnik piekarnikowi nierówny) w temperaturze 230ºC.
 
Pycha!
Jeśli wypróbujesz - koniecznie daj znać jak wyszło :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy:

  1. Domowy chleb smakuje najlepiej, szczególnie w tak zdrowej odmianie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis już wydrukowany. Teraz czeka w kolejce do realizacji. Uwielbiam domowe chlebki, więc pewnie już na weekendzie będę go testować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny! robię swoją książkę kucharską i dołączam do kolekcji!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, chleb wygląda świetnie. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy i posty!

    OdpowiedzUsuń