Indyk w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie
Ostatnimi czasy potrawy, które przygotowuję są wyraziste i dość pikantne - chyba podświadomie szykuję bazę dań, która będzie w sam raz na zimowe dni ;) To danie warto wypróbować już teraz!
Składniki na 2 porcje:
Mięso z piersi indyka - 400g
Pomidor - 1szt
Papryka czerwona - 1szt
Marchew - 1szt
Cebula - 1/2 szt
Czosnek - 1 ząbek
Passata (przecier) pomidorowa - 500ml
Pomidor - 1szt
Papryka czerwona - 1szt
Marchew - 1szt
Cebula - 1/2 szt
Czosnek - 1 ząbek
Passata (przecier) pomidorowa - 500ml
Kaloryczność 1 porcji sosu (bez ryżu) to ok. 254 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 39,7g
tłuszczu 2,5g
węglowodanów 21g
błonnika 4,1g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Pokrojoną
w kosteczkę pierś z indyka dopraw przyprawami, ja użyłam mieszanki przypraw „zioła
Toskanii” oraz ostrą mieloną paprykę. Przesmaż mięso do zamknięcia włókien i
przełóż do miseczki. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, wlej
passatę, dorzuć pokrojoną czerwoną paprykę i w słupki pokrojoną marchewkę.
Dolej trochę wody i duś około 15-20min od czasu do czasu mieszając. Pomidora
obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dorzuć do sosu razem z mięsem. Sos przypraw
odrobiną soli, cukru, ziołowym pieprzem i mieloną przyprawą papryczek jalapeno (do smaku :) ),
duś jeszcze chwilę. Podawaj z ryżem.