Makaronowa sałatka z burakiem i szpinakiem

Przyznaję, że nie jestem zbyt wielką fanką buraków. A może nie byłam?...
Tak czy siak staram się to zmienić i częściej do swojego jadłospisu wprowadzać to warzywo.

Co ważne, buraki mają właściwości odkwaszające, a także są cennym źródłem błonnika i potasu. Znajdziesz w nich również żelazo, wapń, magnez i wiele innych składników mineralnych. Mają właściwości przeciwutleniające, co świadczy o tym, że mogą poszczycić się działaniem przeciwnowotworowym. Dodatkowym ich atutem jest cena -są naprawdę niedrogie.

Przepis dodaję do kategorii "sałatki", ale śmiało taka sałatka może być wykorzystana jako lekkie danie obiadowe, tak jak to było chociażby dzisiaj w moim przypadku :)


Składniki na 3 porcje:


Gotowany burak - 1szt.
Makaron - 200g (przed ugotowaniem)
Mozarella - 1 kulka
Mrożony szpinak (liście) - 1/2 opakowania
Olej - 1 łyżka
przyprawy: bazylia, sól, pieprz


Kaloryczność 1 porcji to ok. 362 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 15,7g
tłuszczu 10,6g
węglowodanów 53,6g
błonnika 3,9g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron ugotuj al dente. Buraka ugotuj, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni przygotuj szpinak doprawiając wg smaku solą i pieprzem. Mozarellę pokrój w kosteczkę. 
Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą, dopraw bazylią lub oregano.
Sprawdza się w wersji na zimno, a także lekko podgrzanej (jeśli podgrzejesz za bardzo ser się roztopi).

Smacznego!



Małe przypomnienie o konkursie :)
http://kuchniaczarow.blogspot.com/2015/07/konkurs-do-wygrania-spersonalizowana.html