PCOS - zespół policystycznych jajników - zalecenia


ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW - PCOS


inaczej


ZESPÓŁ WIELOTORBIELOWATYCH JAJNIKÓW


Czym jest? 
PCOS to zaburzenie endokrynologiczne i metaboliczne wśród których centralną pozycję zajmuje dysfunkcja jajników.

Charakteryzuje się:
- zaburzeniami w cyklu miesięcznym
- niepłodnością
- skórnymi objawami hiperandrogenizmu (hirsutyzm -nadmierne owłosienie typu męskiego występujące u kobiet, łojotok, trądzik...)
- zwiększoną ilością pęcherzyków preantralnych (tzw. pęcherzyków drugorzędowych, które powstają ze stadium pęcherzyków pierwotnych) w jajnikach
- powiększeniem jajników
- otyłością
- hiperinsulinemią (zwiększonym wydzielaniem insuliny przez trzustkę)

Objawy mogące sugerować PCOS:
- otyłość, szczególnie brzuszna
- hirsutyzm (nadmierne owłosienie)
- cukrzyca typu II
- insulinooporność
- nieregularność w cyklu miesięcznym, szczególnie wydłużenie cyklu lub jego zanik
- przedłużony czas trwania zespołu napięcia przedmiesiączkowego
- cykle bezowulacyjne, a w konsekwencji niepłodność
- trądzik
- bóle w obrębie miednicy (prawdopodobnie spowodowane powiększonymi jajnikami)
- zaburzenia gospodarki lipidowej
- liczne torbiele na jajnikach widoczne w badaniach USG (mogą wyglądać jak sznur pereł)
- bezdech senny

Zalecenia żywieniowe.
Leczenie kobiet z PCOS zależne jest od wieku, dominujących zaburzeń, a także celu jaki ma zostać osiągnięty. Jednakże coraz większą uwagę przypisuje się do zmiany stylu życia, zmniejszenia masy ciała w przypadku nadwagi lub otyłości (otyłość wzmaga insulinooporność; redukcja masy ciała prowadzi do jej osłabienia, a także do spadku poziomu testosteronu we krwi i złagodzenia objawów hirsutyzmu, trądziku itp, dodatkowo korzystnie wpływa na unormowanie cykli menstruacyjnych), rozpoczęcia aktywności fizycznej, a także odpowiedniej diety.
Działania te mają również na celu dążenie do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?
- zwiększ spożycie błonnika pokarmowego -produkty z pełnego przemiału, brązowy makaron, ryż, kasze
- ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz jedno- i wielonienasyconych -wprowadź do diety oliwę z oliwek, olej kukurydziany, rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu, słonecznika, pestki dyni
- wyklucz tłuste mleko i przetwory - źródłem białka powinno być chude mięso drobiowe, ryby (minimum 2 razy w tygodniu -tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, pstrąg), odtłuszczone produkty mleczne
- jedz warzywa i owoce -brokuły, seler, kapustę, ogórki, pietruszkę, rzepę, szpinak, rzodkiewki, soczewicę, fasolę, soję, truskawki, maliny, grejpfruty, jabłka, wiśnie, brzoskwinie, śliwki...
- ogranicz sól -dania doprawiaj sokiem z cytryny lub odpowiednimi przyprawami
- nie korzystaj z produktów gotowych, wysokoprzetworzonych
- ogranicz produkty wędzone, solone, konserwowe, gotowe marynaty, sosy
- posiłki spożywaj często, w mniejszych porcjach

Właściwa diagnoza pozwala na podjęcie szybkiego leczenia. Jeśli masz wątpliwości co do swojego stanu zdrowia koniecznie zgłoś się do lekarza.