Makaron z brokułem w sosie serowym

Zmęczona świątecznym jedzeniem mięsa, kapusty, grzybów i innych tym podobnych ciężkich rzeczy postawiłam na dużo lżejszy (chociaż oczywiście mógłby być jeszcze bardziej) bezmięsny obiad. Przerwa pomiędzy świętami, a Sylwestrem plus dodatkowo weekend nie wpływały zbyt dobrze na możliwość otrzymania produktów dobrej jakości, ale w końcu udało mi się upolować brokuła, oczywiście w cenie pozostawiającej wiele do życzenia, no ale..
Wam polecam to danie jak trochę lżejszy po-sylwestrowy obiad :)


 Składniki (2 porcje):
* 150g makaronu (nieugotowanego)
* 1 brokuł 500g
* opakowanie 250ml śmietanki 18%
* 3 trójkąty sera topionego śmietankowego (75g)
* przyprawy: oregano, czubrzyca zielona

Kaloryczność (1 porcji) to ok. 615 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 21,3g
tłuszczu 31,2g
węglowodanów 69,8g
błonnika 7,7g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie al dente. Brokuł tak samo. Na patelnię/ do rondelka wlewamy śmietankę i mieszamy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już ciepła dodajemy rozdrobiony ser topiony i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy sos będzie gładki i zredukowany dodajemy ulubione przyprawy. W moim przypadku było to oregano i czubrzyca zielona. Do odcedzonego makaronu dodajemy sos, a następnie pokrojonego brokuła. Dokładnie mieszamy.