Miękkie cynamonowe ciasteczka / pierniczki

Ostatnio próbuję trochę przepisów z innych blogów, to kolejna taka sytuacja. Idealny przykład tego, że mimo tego samego przepisu i toku postępowania przeważnie wychodzi coś podobnego, ale nie zupełnie tego samego :)
Miękkie cynamonowe ciasteczka, czy jak kto woli bardziej tematycznie -pierniczki.
Upiekłam przed świętami, a czas na sfotografowanie znalazłam dopiero wczoraj - niestety ostały się tylko 3 sztuki (już dwie..).


Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku, z przepisu powinno wyjść mi 25szt, a wyszło o około połowę mniej.. albo zrobiłam je większe, albo coś "poknociłam". Tak czy siak wyszły przesmaczne i mimo, że leżą w puszce już drugi tydzień to nadal są mięciutkie. A co najważniejsze - przepięknie pachną!
 Składniki (14szt):
* 250g mąki
* 1/8 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cynamonu
* 200g płynnego miodu
* 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
* opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa / masa marcepanowa




Kaloryczność (1 sztuki) to ok. 144 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 1,6g
tłuszczu 5,5g
węglowodanów 22,3g
błonnika 0,4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

W misce mieszamy sodę, proszek, mąkę i cynamon. Dodajemy masło i miód, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto (może być lekko klejące) wkładamy na około godzinę (może być dłużej) do lodówki. Na blasze wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy ok. 12min w temperaturze 170st. Po upieczeniu na chwilę uchylamy piekarnik, a następnie wykładamy na kratce do ostudzenia.