Owsianka z brzoskwiniami

Z uporem maniaka będę namawiać Was do jedzenia owsianki na śniadanie. Jest ona idealnym sposobem na zdrowe rozpoczęcie dnia poprzez ciepły posiłek. 

Płatki owsiane zawierają w swoim składzie błonnik, który pomaga na przykład w odchudzaniu wypełniając żołądek i dając uczucie sytości. Dodatkowo błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit, zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów z pożywienia oraz obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ponadto ma on swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Należy jednak pamiętać, że przy wysokim spożyciu włókna pokarmowego (tj. błonnika) konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, aby uzyskać pozytywny efekt jego działania.

Warto? 
Pewnie, że warto! :)

Kto nie sprawdził niech koniecznie spróbuje! 


Składniki:

* 240g mleka 2%
* 60g płatków owsianych górskich
* 10g otrębów pszennych
* 30g suszonej żurawiny
* ok. 3 brzoskwinie (~180g)

Kaloryczność 1 porcji to ok. 485 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 16,8g
tłuszczu 9,3g
węglowodanów 95g
błonnika 12,2g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Mleko zagotowujemy. Przelewamy do miseczki, wsypujemy płatki owsiane, otręby i żurawinę. Przykrywamy na około 15min, aby płatki zmiękły. Dodajemy pokrojone brzoskwinie.
 
 
 Korzystajcie póki brzoskwinie są łatwo dostępne i krajowe.
Smacznego :)