Pomidorowy twarożek
Składniki na 1 porcję:
* 1/2 łyżeczki oliwy
*1 plaster pomidora (ok. 30g)
*1 plaster pomidora (ok. 30g)
* 1 gruby plaster sera twarogowego półtłustego (ok. 50g)
* kromka chleba żytniego
* sól, bazylia
* kromka chleba żytniego
* sól, bazylia
Kaloryczność to
ok. 169kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 11,1g
tłuszczu 5,1g
węglowodanów 22g
błonnika 2,5g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Delikatnie rozgrzewamy oliwę na małej patelni i wrzucamy drobno pokrojonego pomidora (plaster obieramy wcześniej ze skórki), dusimy mieszając tak długo aż zrobi się "papka", posypujemy do smaku bazylią, następnie odstawiamy z gazu. Serek rozdrabniamy, solimy do smaku i mieszamy z ostudzonym pomidorem. Tak przygotowany serek nakładamy na kromkę chleba, najlepiej ciemnego pełnoziarnistego.
Ja podawałam go z chlebem, na który przepis możecie znaleźć tutaj.
Proste i smaczne!