Makaron z bakłażanem


Pogoda "pod psem" dzisiaj, zrobiło się trochę jesiennie, ale na szczęście weekend zapowiada się już ładny. Dzisiaj mam do zaproponowania pyszny posiłek z bakłażanem. Idealny na na przykład piątkowy obiad czy kolację.


Składniki (na dwie porcje):

* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 bakłażan (ok. 300g)
*  1 pomidor (ok. 200g)
* 2-3 ząbki czosnku
* 100g makaronu
* bazylia
* sól, pieprz

Kaloryczność 2 porcji to ok. 500kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 14g
tłuszczu 11g
węglowodanów 96g
błonnika 12g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pilnujemy żeby się nie przypalił. Następnie dokładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy chwilę. Dodajemy pokrojonego w kostkę, sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.