Surówka z marchwi i papryki

Prosta, a zarazem smaczna surówka z marchwi, pora i papryki z dodatkiem oliwy z oliwek.
Przy przygotowywaniu takich surówek należy pamiętać o dodaniu małej ilości tłuszczu np. w postaci oliwy z oliwek, ponieważ warzywa takie jak marchew czy papryka zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w związku z czym tłuszcz jest niezbędny, aby mogły one zostać wchłonięte do organizmu.


Składniki (na 1 miseczkę jak na zdjęciu):
* 60g marchwi (ok. 2 małe, młode marchewki)
* 20g pora
* 50g czerwonej papryki (ok. 1/4)
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Kaloryczność surówki to ok. 110kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 1,5g
tłuszczu 9,5g
węglowodanów 8,7g
błonnika 3,3g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Marchewkę trzemy na dużych oczkach na tarce, por drobno siekamy, paprykę kroimy na małe kosteczki. Mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.