Koktajl z nektarynek i pietruszki

Z moich obserwacji wynika, że ostatnio mamy bum! na koktajle owocowo-warzywne. 
Sama również uległam tej "modzie" i tak oto powstał koktajl na bazie soku pomarańczowego z nektarynką i natką pietruszki.

Pietruszka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, ponadto znaleźć w niej można również witaminę A, B1, B6, B12, K, kwas foliowy oraz potas, mangan, żelazo, wapń czy fosfor.

Pietruszka ma działanie moczopędne, rozszerzające naczynia krwionośne i delikatnie obniżające ciśnienie krwi. Stosuje się ją przy nieżytach jelit lub dróg moczowych oraz przy kamicy nerkowej. Zalecana jest również podczas anemii i ogólnego zmęczenia np. w przypadku przesilenia wiosennego.

Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - od zup poprzez dania mięsne, warzywne, rybne po sałatki, sosy, masła ziołowe i koktajle.


Składniki (na 2 szklanki):

* 100ml soku pomarańczowego z miąższem
* 2 nektarynki (ok. 200g)
* 8g natki pietruszki (ok. 1 łyżka)

Kaloryczność całego koktajlu to ok. 128kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 2,5g
tłuszczu 0,5g
węglowodanów 31g
błonnika 2,5g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Do blendera wlewamy sok pomarańczowy i wrzucamy pokrojone nektarynki i posiekaną pietruszkę.
Miksujemy na koktajl.

Bomba witaminowa, którą można przygotować łatwo i szybko!