Tagiatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Sezon na kurki!  
Czekałam na nie już od początku wakacji i w końcu są!
Jak zwykle propozycja prosta, smaczna i szybka w wykonaniu. Daj znać jak Ci zasmakowało 😏





Składniki (4 porcje):
  • ok. 360 g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle
  • 400 g kurek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki, 30%
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przepis na 4 porcje.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 620 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               35 %
procent energii z węglowodanów:   54 %
procent energii z białka:                  11 %

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kurki umyj i osusz. 
Na patelni, na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kurki, dopraw solą, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlej śmietankę, dopraw pieprzem. 
Na koniec dodaj ugotowany makaron. Podpraż orzechy, dodaj do dania.