Muffiny śniadaniowe z papryką i pieczarkami [do lunchboxa!]

Ile razy zastanawiałaś/eś się co zabrać ze sobą do pracy/szkoły na drugie śniadanie?
                                
Idealne rozwiązanie to wytrawne, "napakowane" muffiny, które zastąpią zwykłą kanapkę lub nieporęczną sałatkę.
Inspiracja wprost z ostatnio mojej ulubionej książki "Dieta w insulinooporności". Czy zatem jest to przepis, który wpasowuje się w dietę osób borykających się z tym problemem? Jak najbardziej! 
Jeśli jeszcze wątpiłaś/eś w to, że na diecie można jeść różnorodnie i smacznie to to jest jeden z wielu przykładów na to, że to tylko mity!


Składniki (6-7 muffinek) na 2 porcje (np. na dwa kolejne dni):
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki otrąb owsianych (ja dałam pszenne)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (standardowe opakowanie ma 15 g)
  • 2 plastry szynki (wykorzystałam parmeńską, która została mi z innego dania)
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1/2 posiekanej czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 4 suszone pomidory z oleju z zalewą
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, tymianek
Kaloryczność 1 porcji tj. 3 muffinek to ok. 307 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               52,5 %
procent energii z węglowodanów:   17,6 %
procent energii z białka:                  29,9 %

Błonnik: 8,8 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na gładką pianę, dodaj żółtka i zmiksuj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, otręby i jogurt - wymieszaj.
Następnie dodaj drobno pokrojone warzywa - paprykę, suszone pomidory, pieczarki i łyżkę oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj.
Ciasto wyłóż do foremek i piecz 20 minut w 180 st. C.

Jeśli chodzi o moje odczucia to te muffinki smakują jak kotlety mielone z warzywami. Sama jestem tym zaskoczona! Niemniej smakują super, no i bez problemu można zapakować je do lunchboxa.