Muffiny śniadaniowe z papryką i pieczarkami [do lunchboxa!]
Ile razy zastanawiałaś/eś się co zabrać ze sobą do pracy/szkoły na drugie śniadanie?
Idealne rozwiązanie to wytrawne, "napakowane" muffiny, które zastąpią zwykłą kanapkę lub nieporęczną sałatkę.
Inspiracja wprost z ostatnio mojej ulubionej książki "Dieta w insulinooporności". Czy zatem jest to przepis, który wpasowuje się w dietę osób borykających się z tym problemem? Jak najbardziej!
Jeśli jeszcze wątpiłaś/eś w to, że na diecie można jeść różnorodnie i smacznie to to jest jeden z wielu przykładów na to, że to tylko mity!
Składniki (6-7 muffinek) na 2 porcje (np. na dwa kolejne dni):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 4 łyżki otrąb owsianych (ja dałam pszenne)
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia (standardowe opakowanie ma 15 g)
- 2 plastry szynki (wykorzystałam parmeńską, która została mi z innego dania)
- 4 łyżki szczypiorku
- 1/2 posiekanej czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- 4 suszone pomidory z oleju z zalewą
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz, tymianek
Kaloryczność 1 porcji tj. 3 muffinek to ok. 307 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu: 52,5 %
procent energii z węglowodanów: 17,6 %
procent energii z białka: 29,9 %
Błonnik: 8,8 g.
procent energii z tłuszczu: 52,5 %
procent energii z węglowodanów: 17,6 %
procent energii z białka: 29,9 %
Błonnik: 8,8 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, otręby i jogurt - wymieszaj.
Następnie dodaj drobno pokrojone warzywa - paprykę, suszone pomidory, pieczarki i łyżkę oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj.
Ciasto wyłóż do foremek i piecz 20 minut w 180 st. C.
Jeśli chodzi o moje odczucia to te muffinki smakują jak kotlety mielone z warzywami. Sama jestem tym zaskoczona! Niemniej smakują super, no i bez problemu można zapakować je do lunchboxa.