FIT spaghetti z cukinią i mrożonym groszkiem
Jesień wkracza wielkimi krokami, ale dostępność sezonowych warzyw i owoców jest jeszcze naprawdę spora i warto wykorzystać to w pełni. Z tego właśnie powodu przygotowałam dla Was spaghetti z dodatkiem cukinii, która już powolutku będzie się kończyć...
Pamiętajcie, że zdrowe "fit" odżywianie wcale nie musi być nudne ani monotonne. Mam nadzieję, że udowadniam Wam to na każdym kroku 🙋.
Na patelnię wlej olej i zeszklij (od zimnego oleju) drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i podsmażaj. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw ulubionymi, albo sugerowanymi przeze mnie w przepisie przyprawami :). Przykryj i gotuj na małym ogniu. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, groszek i tartą marchewkę - dokładnie wymieszaj. Duś aż cukinia będzie al dente.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Sos podawaj z makaronem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.
Pamiętajcie, że zdrowe "fit" odżywianie wcale nie musi być nudne ani monotonne. Mam nadzieję, że udowadniam Wam to na każdym kroku 🙋.
- 500 g. mięsa mielonego z piersi indyka
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 cukinia (ok. 400 g.)
- 8 łyżek mrożonego zielonego groszku
- 4 marchewki
- 280 g. makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 4 łyżki parmezanu
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka
Kaloryczność 1 porcji to ok. 560 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu: 21,4 %
procent energii z węglowodanów: 49,0 %
procent energii z białka: 29,6 %
Błonnik: 6,8 g.
procent energii z tłuszczu: 21,4 %
procent energii z węglowodanów: 49,0 %
procent energii z białka: 29,6 %
Błonnik: 6,8 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Sos podawaj z makaronem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.