FIT spaghetti z cukinią i mrożonym groszkiem

Jesień wkracza wielkimi krokami, ale dostępność sezonowych warzyw i owoców jest jeszcze naprawdę spora i warto wykorzystać to w pełni. Z tego właśnie powodu przygotowałam dla Was spaghetti z dodatkiem cukinii, która już powolutku będzie się kończyć...

Pamiętajcie, że zdrowe "fit" odżywianie wcale nie musi być nudne ani monotonne. Mam nadzieję, że udowadniam Wam to na każdym kroku 🙋.

Składniki (4 porcje):
  • 500 g. mięsa mielonego z piersi indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cukinia (ok. 400 g.)
  • 8 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • 4 marchewki
  • 280 g. makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 4 łyżki parmezanu
  • świeża bazylia
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka
Kaloryczność 1 porcji to ok. 560 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               21,4 %
procent energii z węglowodanów:   49,0 %
procent energii z białka:                  29,6 %

Błonnik: 6,8 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Na patelnię wlej olej i zeszklij (od zimnego oleju) drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i podsmażaj. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw ulubionymi, albo sugerowanymi przeze mnie w przepisie przyprawami :). Przykryj i gotuj na małym ogniu. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, groszek i tartą marchewkę - dokładnie wymieszaj. Duś aż cukinia będzie al dente.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Sos podawaj z makaronem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.