Sałatka z kaszą quinoa, grillowanymi warzywami i dressingiem pietruszkowym

Sałatka - prosta w wykonaniu, także dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej. 
Sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa i zabrania do pracy jak i na kolację. 
Warto korzystać z tak łatwo dostępnych teraz warzyw!





Składniki:
  • 2 garście rukoli (ok. 40 g.)
  • cukinia (400 g.)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pomidorków koktajlowych (65 g.)
  • pęczek szczypiorku (ok. 13 g.)
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 6 czarnych oliwek (17 g.)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kasza quinoa (przed ugotowaniem 40 g., ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
Składniki dressingu pietruszkowego:
  • posiekana natka pietruszki (ok. 25 g.)
  • sok z połowy limonki/cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki ciepłej wody

Kaloryczność sałatki to ok. 922 kcal (2 porcje)

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
  • białka 10,5 g (9 %)
  • tłuszczu 29 g (56,7 %)
  • węglowodanów 45 g (34,2 %)
  • błonnika 7,5 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



Sałatka
Przygotuj warzywa - cukinię pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kosteczkę - dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, polej oliwą. Smaż na małym ogniu na patelni grillowej. 
Włóż do miski umytą i osuszoną sałatę, wymieszaj z grillowanymi warzywami i kaszą. Dodaj pokrojone pomidorki i oliwki. Posyp uprażonymi orzeszkami na suchej patelni i szczypiorkiem. 
Polej dressingiem pietruszkowym albo podaj w osobnym naczyniu.

Dressing
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.