Sałatka z kaszą quinoa, grillowanymi warzywami i dressingiem pietruszkowym
Sałatka - prosta w wykonaniu, także dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej.
Sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa i zabrania do pracy jak i na kolację.
Warto korzystać z tak łatwo dostępnych teraz warzyw!
Składniki:
Kaloryczność sałatki to ok. 922 kcal (2 porcje)
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
Sałatka
Przygotuj warzywa - cukinię pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kosteczkę - dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, polej oliwą. Smaż na małym ogniu na patelni grillowej.
Włóż do miski umytą i osuszoną sałatę, wymieszaj z grillowanymi warzywami i kaszą. Dodaj pokrojone pomidorki i oliwki. Posyp uprażonymi orzeszkami na suchej patelni i szczypiorkiem.
Polej dressingiem pietruszkowym albo podaj w osobnym naczyniu.
Dressing
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
Sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa i zabrania do pracy jak i na kolację.
Warto korzystać z tak łatwo dostępnych teraz warzyw!
Składniki:
- 2 garście rukoli (ok. 40 g.)
- cukinia (400 g.)
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 6 pomidorków koktajlowych (65 g.)
- pęczek szczypiorku (ok. 13 g.)
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 6 czarnych oliwek (17 g.)
- łyżka oliwy z oliwek
- kasza quinoa (przed ugotowaniem 40 g., ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- posiekana natka pietruszki (ok. 25 g.)
- sok z połowy limonki/cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- łyżka miodu
- 3 łyżki ciepłej wody
Kaloryczność sałatki to ok. 922 kcal (2 porcje)
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
- białka 10,5 g (9 %)
- tłuszczu 29 g (56,7 %)
- węglowodanów 45 g (34,2 %)
- błonnika 7,5 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Sałatka
Przygotuj warzywa - cukinię pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kosteczkę - dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, polej oliwą. Smaż na małym ogniu na patelni grillowej.
Włóż do miski umytą i osuszoną sałatę, wymieszaj z grillowanymi warzywami i kaszą. Dodaj pokrojone pomidorki i oliwki. Posyp uprażonymi orzeszkami na suchej patelni i szczypiorkiem.
Polej dressingiem pietruszkowym albo podaj w osobnym naczyniu.
Dressing
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.