Pulpeciki drobiowe na kaszy pęczak z warzywami

Nie wiecie jak z cieszy mnie tak szeroka dostępność warzyw i owoców, a z drugiej strony smuci, że wkrótce się to skończy..       
Staram się jednak "zamknąć trochę lata" w słoikach np. ostatnio w formie leczo, które z miłą chęcią wykorzystam na jesień. Ale nie o tym dzisiaj :) W tym przepisie wykorzystasz sezonowe warzywa: cukinię, papryki w różnych kolorach i natkę pietruszki. Danie kolorowe (nie ma co ukrywać, często "jemy oczami", dlatego posiłki powinny zachęcać do jedzenia), lekkie, sycące, wilgotne i co najważniejsze - zdrowe.
Składniki:
  • 500g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 jaja
  • 1 papryka czerwona     
  • 1 papryka zielona         
  • 1 papryka żółta 
  • 1 cukinia         
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 140 g kaszy pęczak 
  • 100 ml mleczka kokosowego     
  • 4 łyżki pestek dyni 
Do pulpecików:
  • mąka (do obtoczenia) 
  • oliwa z oliwek (do smażenia)




Kaloryczność dania to ok. 1765 kcal (4 porcje)
Kaloryczność 1 porcji to ok. 441 kcal
 

Przewidywana zawartość 1 porcji*:


procent energii z tłuszczu:               29,5 %

procent energii z węglowodanów:   36,5 %

procent energii z białka:                  34    %
 
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami




Zmiel mięso na dużych oczkach, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajka, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i otręby. Nabieraj łyżką zbliżoną do siebie ilość mięsa żeby przygotować podobnej wielkości pulpeciki. Formuj w dłoniach (zwilż je zimną wodą żeby mięso się nie przyklejało) kuleczki i obtaczaj w niewielkiej ilości mąki. Następnie usmaż z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy, pod przykryciem. Z podanej porcji wyszło mi 12 sztuk pulpecików.

Ugotuj kaszę pęczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój warzywa (u mnie w paseczki), wymieszaj z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Duś na patelni aż lekko zmiękną (uważaj żeby nie zmiękły za bardzo! al dente będą idealne). Dodaj mleczko kokosowe, ugotowaną kaszę pęczak i pestki dyni i duś jeszcze chwilę. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy (przyprawa do kuchni włoskiej pasuje bardzo dobrze!).

Wyłóż na talerz kaszę z warzywami, dodaj pulpeciki i jedz ze smakiem :).
Ten przepis może być dla Ciebie inspiracją - kasza z warzywami będzie pasować do wielu innych mięs, a jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej to idealnie skomponuje się także z wege pulpecikami np. z soczewicy.