Jogurt z mango, miętą, borówkami i nasionami chia

Książka "Dieta w insulinooporności" Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej to prawdziwa baza pysznych i inspirujących przepisów dla osób, których dotyczy problem insulinooporności. Nie ma jednej i uniwersalnej diety, jednak zaleca się stosowanie zasad tak zwanego zdrowego odżywiania. Korzysta się także z bezpiecznych i przebadanych diet takich jak dieta śródziemnomorska, DASH, czy o niskim indeksie glikemicznym. W insulinooporności szczególnie ważne jest, aby zoptymalizować masę ciała. Wizyta u dietetyka i diabetologa to bardzo istotny aspekt leczenia!

Przepis na drugie śniadanie lub deser, który przedstawiam Wam dzisiaj pochodzi właśnie ze wspomnianej książki. 

 Składniki:
  • 50 g. dojrzałego mango
  • 100 g. borówek lub jagód
  • 180 g. jogurtu naturalnego
  • łyżeczka nasion siemienia lnianego lub chia (u mnie siemię)
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej mięty







Z podanych składników przygotujesz 1 porcję.
Kaloryczność takiej porcji to ok. 280 kcal

Przewidywana zawartość*:
  • białka 11,6 g (16,6 %)
  • tłuszczu 11,9 g (38,3 %)
  • węglowodanów 35,2 g (45 %)
  • błonnika 4,7 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Pokrój mango i wymieszaj z posiekaną miętą. Wyłóż na dnie pucharka/szklanki.
Jogurt połącz ze zmielonymi nasionami siemienia albo dodaj chia. Wylej na mango.
Na wierzchu ułóż borówki lub jagody i posyp drobno posiekanymi orzechami.