Truskawkowa owsianka z jagodami goi

Kolejna wariacja owsiankowa na blogu - truskawkowy zawrót głowy!
Skusisz się na swoje śniadanie? :)                     



Składniki:
  • 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego)
  • 5 łyżek (50 g) płatków owsianych
  • 100g mrożonych (ok 8-9 sztuk) lub świeżych truskawek
  • laska wanilii
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka suszonych jagód goi

Z podanych składników przygotujesz 1 porcję.
Kaloryczność to ok. 420 kcal

Przewidywana zawartość*:
  • białka 18,1 g (17 %)
  • tłuszczu 13,3 g (29 %)
  • węglowodanów 62,4 g (54 %)
  • błonnika 6 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Do mleka/napoju dodaj płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę. Podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.
Z mleka wyjmij kawałki laski wanilii, dodaj truskawki, jagody goi i nasiona słonecznika. Gotuj jeszcze chwilę aż truskawki zmiękną. Przełóż do miseczki.