Sałatka z cieciorką, papryką i czarnym sezamem
Cieciorka wykorzystywana jest często przez wegan i wegetarian, którzy traktują ją jako zamiennik białka z produktów mięsnych. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją także jeść osoby borykające się z nietolerancją glutenu.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Małgosi z Qchenne Inspiracje, który wypróbowałam i postanowiłam się z Wami nim podzielić :) Sałatka nie jest odwzorowana w 100 % - w mojej wersji tej sałatki cieciorka jest z puszki, a zamiast octu dałam oliwę z oliwek.
Składniki:
Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Małgosi z Qchenne Inspiracje, który wypróbowałam i postanowiłam się z Wami nim podzielić :) Sałatka nie jest odwzorowana w 100 % - w mojej wersji tej sałatki cieciorka jest z puszki, a zamiast octu dałam oliwę z oliwek.
Składniki:
- 1/2 puszki cieciorki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka koperku
- pół czerwonej papryki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- kilka kropel oliwy z oliwek / octu balsamicznego
- sól
- białka 18,2 g (18 %)
- tłuszczu 11,8 g (26,4 %)
- węglowodanów 54,3 g (55,5 %)
- błonnika 13,2 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.