Omlet z serem feta i awokado
Kolejny przepis na omlet, ale pierwszy ze składnikiem jakim jest awokado.
Chociaż to jeden z najbardziej kalorycznych owoców (nie, nie pomyliłam się - awokado to owoc, nie warzywo) to nie warto rezygnować z niego w swojej diecie!
Jest owocem bogatym w cenne dla naszego organizmu tłuszcze, głównie jednonienasycone i omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ponadto jest źródłem witaminy E, a także zawiera witaminy z grupy B - między innymi B6 i B9. Bogate jest w kwas foliowy. Korzystnie wpływa na wzrok dzięki zawartości luteiny. Ze względu na dość dużą zawartość potasu polecane jest u osób z obniżonym nastrojem, a także zmęczonym, wyczerpanym. Reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i gospodarkę elektrolitową.
Składniki na 2 omlety:
Kaloryczność 1 omletu to ok. 343 kcal
Przewidywana zawartość*:
Jaja
wbij do miseczki, dodaj sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Paprykę, awokado i ser typu feta pokrój w drobną kosteczkę. Liście szpinaku dokładnie umyj i porwij na małe kawałeczki.
Rozgrzej patelnię i wyłóż łyżkę masła. Masę wylej na patelnię. Gdy spód będzie lekko ścięty dodaj pozostałe składniki, a na koniec posyp szczypiorkiem. Złóż jeszcze na patelni na pół, chwilę odczekaj i przełóż na talerz.
Smacznego :)
Chociaż to jeden z najbardziej kalorycznych owoców (nie, nie pomyliłam się - awokado to owoc, nie warzywo) to nie warto rezygnować z niego w swojej diecie!
Jest owocem bogatym w cenne dla naszego organizmu tłuszcze, głównie jednonienasycone i omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ponadto jest źródłem witaminy E, a także zawiera witaminy z grupy B - między innymi B6 i B9. Bogate jest w kwas foliowy. Korzystnie wpływa na wzrok dzięki zawartości luteiny. Ze względu na dość dużą zawartość potasu polecane jest u osób z obniżonym nastrojem, a także zmęczonym, wyczerpanym. Reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i gospodarkę elektrolitową.
Składniki na 2 omlety:
- 4 jaja
- 60 g. sera typu feta
- 13 g. świeżych liści szpinaku
- 1/2 (ok. 100 g.) awokado
- 80 g. pomarańczowej papryki
- 1/4 cebuli
- 5 g. drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- łyżka masła
Kaloryczność 1 omletu to ok. 343 kcal
Przewidywana zawartość*:
- białka 20 g (23,3 %)
- tłuszczu 26,8 g (70,4 %)
- węglowodanów 9 g (6,3 %)
- błonnika 6 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Rozgrzej patelnię i wyłóż łyżkę masła. Masę wylej na patelnię. Gdy spód będzie lekko ścięty dodaj pozostałe składniki, a na koniec posyp szczypiorkiem. Złóż jeszcze na patelni na pół, chwilę odczekaj i przełóż na talerz.
Smacznego :)