Wegański waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym
Do przygotowania takiego deseru wystarczy kilka składników: kuleczki tapioki, mleczko kokosowe, laska wanilii i świeże truskawki.
Smak tapioki jest neutralny, a właściwości żelujące pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni zarówno do potraw słodkich jak i słonych. Do tego transparentne perełki wyglądają naprawdę efektownie :)
Składniki:
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje, jak na zdjęciu.
Dokładnie przepłucz tapiokę, tak żeby woda była przezroczysta. Wrzuć do rondelka, zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, kiedy perełki staną się przezroczyste (ok. 10 minut). Co jakiś czas mieszaj żeby zapobiec przyklejeniu się kuleczek do dna garnuszka.
Wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i gotuj kolejne około 10 minut.
Laskę wanilii rozetnij - nasionka wrzuć do gotującej się tapioki i dokładnie zamieszaj, samą laskę również wrzuć do garnuszka, by wyjąć ją przed rozlaniem puddingu do szklaneczek.
Napełnij naczynia puddingiem i po ostygnięciu wstaw do lodówki do zgęstnienia.
Truskawki umyj, wydrąż, pokrój na drobniejsze kawałki. Wrzuć do garnuszka i gotuj żeby powstał z nich mus. Wylej go na zgęstniały pudding z tapioką.
Smak tapioki jest neutralny, a właściwości żelujące pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni zarówno do potraw słodkich jak i słonych. Do tego transparentne perełki wyglądają naprawdę efektownie :)
Składniki:
- 100 g. tapioki (perełki)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 laska wanilii
- 300 g. świeżych truskawek
Kaloryczność 1 porcji to ok. 294 kcal
Przewidywana zawartość*:
Przewidywana zawartość*:
- białka 2,1 g (3 %)
- tłuszczu 19,3 g (59 %)
- węglowodanów 29,4 g (38 %)
- błonnika 1,4 g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Dokładnie przepłucz tapiokę, tak żeby woda była przezroczysta. Wrzuć do rondelka, zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, kiedy perełki staną się przezroczyste (ok. 10 minut). Co jakiś czas mieszaj żeby zapobiec przyklejeniu się kuleczek do dna garnuszka.
Wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i gotuj kolejne około 10 minut.
Laskę wanilii rozetnij - nasionka wrzuć do gotującej się tapioki i dokładnie zamieszaj, samą laskę również wrzuć do garnuszka, by wyjąć ją przed rozlaniem puddingu do szklaneczek.
Napełnij naczynia puddingiem i po ostygnięciu wstaw do lodówki do zgęstnienia.
Truskawki umyj, wydrąż, pokrój na drobniejsze kawałki. Wrzuć do garnuszka i gotuj żeby powstał z nich mus. Wylej go na zgęstniały pudding z tapioką.