Wegański waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym

Do przygotowania takiego deseru wystarczy kilka składników: kuleczki tapioki, mleczko kokosowe, laska wanilii i świeże truskawki.                                      


Smak tapioki jest neutralny, a właściwości żelujące pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni zarówno do potraw słodkich jak i słonych. Do tego transparentne perełki wyglądają naprawdę efektownie :)

Składniki:
  • 100 g. tapioki (perełki)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 300 g. świeżych truskawek
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje, jak na zdjęciu.
Kaloryczność 1 porcji to ok. 294 kcal

Przewidywana zawartość*:
  • białka 2,1 g (3 %)
  • tłuszczu 19,3 g (59 %)
  • węglowodanów 29,4 g (38 %)
  • błonnika 1,4 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Dokładnie przepłucz tapiokę, tak żeby woda była przezroczysta. Wrzuć do rondelka, zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, kiedy perełki staną się przezroczyste (ok. 10 minut). Co jakiś czas mieszaj żeby zapobiec przyklejeniu się kuleczek do dna garnuszka. 
Wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i gotuj kolejne około 10 minut. 
Laskę wanilii rozetnij - nasionka wrzuć do gotującej się tapioki i dokładnie zamieszaj, samą laskę również wrzuć do garnuszka, by wyjąć ją przed rozlaniem puddingu do szklaneczek.
Napełnij naczynia puddingiem i po ostygnięciu wstaw do lodówki do zgęstnienia.

Truskawki umyj, wydrąż, pokrój na drobniejsze kawałki. Wrzuć do garnuszka i gotuj żeby powstał z nich mus. Wylej go na zgęstniały pudding z tapioką.