Sałatka z ciecierzycą (tureckie Nohut Salatası)

Witajcie w 2018 roku :)!
Na swój pierwszy wpis wybrałam szybką, wegetariańską, o wyrazistym smaku sałatkę tureckiego pochodzenia. Co ważne, dzięki swoim składnikom jest naprawdę pożywna i sprawdzi się zarówno na kolację jak i np. na drugie śniadanie w pracy.

Składniki:
* 1 puszka ciecierzycy
* 1 garść czarnych oliwek
* ok. 200 g pomidorków koktajlowych
* 1 czerwona cebula
* 100 g sera feta
* natka pietruszki
* sos: sok z ok. 2 łyżek cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz


 






Kaloryczność sałatki to ok. 696 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 29,55 g
tłuszczu 43,72 g
węglowodanów 47,91 g
błonnika 11,32 g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami







Ciecierzycę i oliwki opłucz delikatnie z zalewy. Oliwki pozbaw pestek, oliwki i pomidorki pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka. Ser pokrusz lub pokrój w drobną kostkę.
W osobnej miseczce przygotuj sos i wymieszaj całość z sałatką, posyp posiekaną natką pietruszki (na zdjęciach jej nie ma, bo zabrakło w sklepie!).