Surówka z jarmużu

Surówka z jarmużem, której składniki wydaje się, że do siebie nie pasują za to efekt jest znakomity i warto zaryzykować żeby wprowadzić ją do swojego stałego menu :)

Składniki (~ 4 porcje):
Jarmuż - 150g
Kiszone ogórki - 2 sztuki
Jabłko - 1 sztuka
Por - biała część 1 sztuki
Orzechy włoskie - 2 łyżki, drobno pokrojone
Żółty ser - 4 łyżki, starty
Sos:
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Musztarda - 1 łyżka
Sok z cytryny -1 łyżka
Sól, pieprz


Kaloryczność całej miski sałatki to ok. 643 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 21g
tłuszczu 49g
węglowodanów 42g
błonnika 11,9g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Jarmuż dokładnie myjemy, osączamy, usuwamy ogonki (kupując gotową "paczkę" można wykorzystać ją w całości). Ogórki i jabłko ścieramy razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w drobne piórka. Całość mieszamy.
Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
Sos dodajemy do sałatki, mieszamy i dodajemy pokrojone orzechy.
Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego!

PS. Miseczka przedstawiona na zdjęciu to około 1/2 porcji, która wychodzi z podanego przepisu.
PS2. Pogoda jaka jest za oknem wszyscy wiemy... Jakość zdjęć jest tego niestety odzwierciedleniem.