kalkulator

wtorek, 3 listopada 2015

Spaghetti z mozarellą, pomidorkami i szpinakiem

Pyszny, sycący makaron z wieloma dodatkami. Polecam z całego serca, bo wyszło naprawdę pysznie!


Składniki na 2 duże porcje:
Pieczarki - 200g
Pomidorki koktajlowe - 250g
Świeże liście szpinaku - 100g
Mozarella - 1 kulka
Czosnek - 3 ząbki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Bulion - 250ml
Śmietanka 30% - 100ml
Makaron spaghetti - 200g




Kaloryczność 1 porcji to ok. 492 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 19,9g
tłuszczu 32,5g
węglowodanów 33,6g
błonnika 4,2g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Na jeszcze zimną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy tak, aby się nie przypalił. Dodajemy umyty szpinak i dusimy. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy je w ósemki, dodajemy na patelnię, podsmażamy i dusimy razem z czosnkiem i szpinakiem. Wlewamy bulion, chwilę dusimy i dodajemy śmietankę. Umyte pomidorki kroimy na pół, mozarellę w kosteczkę i dokładamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kuchni włoskiej.


Bulion przygotowałam na warzywnej bio-kostce otrzymanej od firmy EkoMaja.

3 komentarze:

  1. Super przepis, to danie uwielbia cała moja rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czego by mozna użyć zamiast śmietany? Szkodzi mi na żołądek. CZy po prostu zrobić bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować bez śmietanki (wtedy musisz na bieżąco "pokombinować"- bulion musi być żeby wszystko się chwilę dusiło ale nie może go być za dużo żeby nie zrobiła Ci się z tego zupa), możesz też spróbować zagęścić jogurtem , smak będzie z pewnością inny, no i trzeba zrobić to bardzo uważnie żeby się nie zważył.

      Usuń