Schab w sosie pomidorowym z papryką i kuskus
Kto nie ma pomysłu na jutrzejszy obiad? Zapraszam :)
Składniki na 4 porcje:
Schab - 350g
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem - 1,5 łyżki
Pomidor - 2szt.
Papryka - 1szt.
Mąka - 2 łyżki
Kuskus - 200g
* Przewidywana zawartość:
białka 24,8g
tłuszczu 23g
węglowodanów 40,3g
błonnika 4,3g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Plastry schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Przygotuj marynatę, w której obtoczysz mięso i włożysz je na godzinkę do lodówki - oliwa z oliwek + przyprawa suszone pomidory z czosnkiem.
Kiedy mięso będzie już gotowe obsmaż je na rozgrzanej patelni aż do zamknięcia włókien. Następnie zalej gorącą wodą tak, aby pokrywała wszystkie plastry. Pomidory obierz ze skórki, przekrój każdy z nich na cztery części i dorzuć do mięsa. Duś około godzinę. Około 15min przed upływem czasu dodaj do mięsa pokrojoną czerwoną paprykę.
Powstały sos zaklep mąką (najpierw sprawdź czy nie wymaga doprawienia, w razie potrzeby dodaj szczyptę soli/ cukru) - kilka łyżek sosu wlej do szklanki, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa energicznie mieszając.
Mięso jest już gotowe. Kuskus to kwestia dosłownie kilku minut - zalej je powstałym sosem w stosunku 1:1, odstaw na chwilę do napęcznienia.
Gotowe :)
Przyprawę do przygotowania tego dania otrzymałam od firmy Eko Maja.
Kiedy mięso będzie już gotowe obsmaż je na rozgrzanej patelni aż do zamknięcia włókien. Następnie zalej gorącą wodą tak, aby pokrywała wszystkie plastry. Pomidory obierz ze skórki, przekrój każdy z nich na cztery części i dorzuć do mięsa. Duś około godzinę. Około 15min przed upływem czasu dodaj do mięsa pokrojoną czerwoną paprykę.
Powstały sos zaklep mąką (najpierw sprawdź czy nie wymaga doprawienia, w razie potrzeby dodaj szczyptę soli/ cukru) - kilka łyżek sosu wlej do szklanki, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa energicznie mieszając.
Mięso jest już gotowe. Kuskus to kwestia dosłownie kilku minut - zalej je powstałym sosem w stosunku 1:1, odstaw na chwilę do napęcznienia.
Gotowe :)
Przyprawę do przygotowania tego dania otrzymałam od firmy Eko Maja.