Schab w sosie pomidorowym z papryką i kuskus

Kto nie ma pomysłu na jutrzejszy obiad? Zapraszam :)

Składniki na 4 porcje:
 
Schab - 350g
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem - 1,5 łyżki
Pomidor - 2szt.
Papryka - 1szt. 
Mąka - 2 łyżki
Kuskus - 200g
Sól/cukier - do doprawienia


Kaloryczność 1 porcji to ok. 460 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 24,8g
tłuszczu 23g
węglowodanów 40,3g
błonnika 4,3g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Plastry schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Przygotuj marynatę, w której obtoczysz mięso i włożysz je na godzinkę do lodówki - oliwa z oliwek + przyprawa suszone pomidory z czosnkiem.
Kiedy mięso będzie już gotowe obsmaż je na rozgrzanej patelni aż do zamknięcia włókien. Następnie zalej gorącą wodą tak, aby pokrywała wszystkie plastry. Pomidory obierz ze skórki, przekrój każdy z nich na cztery części i dorzuć do mięsa. Duś około godzinę. Około 15min przed upływem czasu dodaj do mięsa pokrojoną czerwoną paprykę.
Powstały sos zaklep mąką (najpierw sprawdź czy nie wymaga doprawienia, w razie potrzeby dodaj szczyptę soli/ cukru) - kilka łyżek sosu wlej do szklanki, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa energicznie mieszając.
Mięso jest już gotowe. Kuskus to kwestia dosłownie kilku minut - zalej je powstałym sosem w stosunku 1:1, odstaw na chwilę do napęcznienia.
Gotowe :)

Przyprawę do przygotowania tego dania otrzymałam od firmy Eko Maja.