kalkulator

czwartek, 4 czerwca 2015

Truskawki w jogurcie z płatkami migdałów

Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre. Z tego właśnie powodu serwuję Wam dzisiaj przepis na pyszny, lekki i całkiem zdrowy deser (chociaż u mnie truskawki w takim wydaniu posłużyły za szybkie drugie śniadanie). Sami wybierzcie na jaki posiłek nada Wam się bardziej ;)


Składniki na 1 porcję:

Truskawki - 160 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 2 łyżki (50g)
Płatki migdałów - 1 łyżka (10g)

Kaloryczność takiej porcji to ok. 132kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 5,3g
tłuszczu 6,8g
węglowodanów 16,7g
błonnika 4,2g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Pokrojone na mniejsze kawałki (według uznania, w zależności od wielkości truskawek) truskawki polej jogurtem, a następnie posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Gwarantuję, że będzie Wam to smakować :)




7 komentarzy:

  1. U mnie w domu często się jada makaron z truskawkami i jogurtem, choć ja wolę truskawki zjeść osobno :P Ale całość wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś planuję przygotować taki deser dzieciakom. Oczywiście z naszych krajowych owoców :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jutrzejszy deser jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i tak też chyba smakuje-trzeba sprubować

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda i tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń