kalkulator

środa, 8 października 2014

JADŁOSPIS 2 - 1500 kcal

JADŁOSPIS ~1500kcal 

Jadłospis nr2 to tym razem zestaw na około 1500-1540 kcal. Idealny dla osób na diecie redukcyjnej, dla których dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 2000 kcal. 
Poniższy, przykładowy jadłospis jest odpowiednio zbilansowany pod względem zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

Zapraszam... :)


ŚNIADANIE (ok. 330kcal) - kanapki z twarożkiem, pomidorem i szczypiorkiem
1 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego posmarowane cienko masłem
2 plastry twarożku półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 plastry pomidora
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Twarożek rozgnieć widelcem razem z jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem według uznania. Na posmarowany masłem chleb nałóż ser, pomidora. Posyp szczypiorkiem

2 ŚNIADANIE (ok. 240kcal) - jogurt naturalny z "dodatkami"
kubeczek jogurtu naturalnego (150ml) 2% tłuszczu
łyżka płatków owsianych górskich
łyżka rodzynków
łyżka posiekanych orzechów włoskich
Płatki, rodzynki i orzechy mieszamy z jogurtem. Odstawiamy na 10-15min przed zjedzeniem.

OBIAD (ok. 490kcal) - nadziewane roladki z indyka z kaszą i kalafiorem
100g piersi z indyka
łyżka oleju
1,5 łyżki posiekanej cebulki
ok. 50g czerwonej papryki
2 łyżki tartego żółtego sera
200g kalafiora
60g kaszy jęczmiennej pęczak
szklanka soku pomarańczowego
Mięso rozbij tak, aby móc później zwinąć z niego roladki. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na podgrzanym oleju. Na mięsie ułóż podsmażoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i tarty ser. Zawiń w roladki, zepnij wykałaczkami. Mięso przygotuj na parze lub delikatnie podsmaż na patelni, a następnie zalej wodą i duś do miękkości. Kalafiora ugotuj w wodzie. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PODWIECZOREK (ok. 140kcal) - surówka z jabłka i marchewki
1 duże jabłko
2 marchewki
niecała łyżka oliwy z oliwek
Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z oliwą z oliwek.

KOLACJA (ok. 325kcal) - sałatka z serem feta i chlebem
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
4 liście sałaty lub garść rucoli
60g ogórka zielonego
1 duży pomidor
ok. 50g sera feta
2,5 łyżki posiekanej cebuli
łyżka zielonych oliwek
Umyj i pokrój według uznania warzywa i ser, dokładnie wymieszaj.

Jeśli wypróbujesz ten jadłospis koniecznie daj znać jak Ci smakowało :)

2 komentarze:

  1. bardzo fajne ale czy kasza jest wazona sucha czy po ugotowaniu?

    pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze podaję gramaturę przed ugotowaniem.
      pozdrawiam :)

      Usuń