JADŁOSPIS 1 - 1600kcal

Autor: | 02 października Zostaw komentarz
JADŁOSPIS ~1600kcal 

Nowość na blogu! Jadłospisy :) 

Planowałam od dawna, praktycznie od początku, kiedy mój blog pojawił się w blogosferze, ale nie udało mi się tego planu zrealizować wcześniej tym bardziej cieszę się, że to właśnie dzisiaj nadszedł ten dzień :)
Mam nadzieję, że będzie to dla Was garść nowych inspiracji jedzeniowych.
Jeśli macie jakieś pytania zapraszam do komentowania lub wysyłania maili - na pewno odpowiem.

A teraz już nie przedłużając zapraszam na jadłospis nr 1 :)

ŚNIADANIE (ok. 310kcal) - owsianka z tartym jabłkiem i cynamonem
4 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów pszennych
1 jabłko (ok. 200g)
garść rodzynek
cynamon 
Zagotuj 1,5 szklanki wody, dodaj rodzynki i pogotuj chwilę. Dołóż płatki owsiane i otręby pszenne gotując tak długo aż płatki będą miękkie. W międzyczasie na dużych oczkach tarki zetrzyj jabłko. Dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj razem z cynamonem. Przełóż do miseczki.

2 ŚNIADANIE (ok. 240kcal) - kanapka z twarożkiem z warzywami
kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
cienka warstwa masła (ok. 5g)
2 plastry sera twarogowego półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 ogórka zielonego
3 rzodkiewki
łyżka posiekanego szczypiorku
pieprz
Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem. Umyte rzodkiewki i ogórek drobno pokrój i dodaj do serca.  Dokładnie wymieszaj, nałóż na kromkę chleba posmarowaną masłem lub zjedz w miseczce osobno dogryzając chlebem.

OBIAD (ok. 460kcal) - kasza pęczak z warzywami i duszoną piersią z indyka
100g mięsa z piersi indyka
60g kaszy pęczak
40g bakłażana
40g cukinii
30g czerwonej cebuli
2 marchewki
2 pomidory
łyżka oleju rzepakowego
szklanka soku pomarańczowego
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso dopraw ulubionymi przyprawami (np. oregano, bazylia) i delikatnie podsmaż na oleju. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory obrane ze skórki i podlej wodą, duś do miękkości. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe dodaj do sosu pokrojone warzywa i delikatnie je podgotuj. Gotowe :)

PODWIECZOREK (ok. 230kcal) - pieczone jabłko z miodem
1 jabłko
2 łyżki miodu
Umyj jabłko i wydrąż gniazdo nasienne, w wolną przestrzeń nałóż miodu. Zapiekaj około 20min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

KOLACJA (ok. 330kcal) - sałatka z jajkiem i tuńczykiem
2 jaja rozm. M
1/2 tuńczyka w oleju
kilka liści sałaty
1 pomidor
kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
Przygotuj sałatkę: umyte liście sałaty porwij na kawałki, dodaj odsączonego tuńczyka i pokrojonego pomidora i jajka ugotowane na twardo.

SMACZNEGO <3
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: